Urheilukellon on todettu lisäävän käyttäjän motivaatiota omaa liikkumista kohtaan. Koko ajan kehittyvät akunkesto, suorituskyky ja muotoilu ovat kasvattaneet urheilukellojen suosiota vuosi vuodelta, ja parhaimpien vaihtoehtojen joukossa nähdään eri malleja muun muassa Garminilta, Polarilta, Suunnolta ja fitbit:ltä. Urheilukelloja on saatavilla useita erityyppisiä, yksinkertaisista ja suhteellisen edullisista sykemittareista arvokkaisiin ja teknisesti erittäin kehittyneisiin multsport-kelloihin.
Kellovalmistajat käyttävät kahta eri teknologiaa mitatessaan käyttäjän sykettä. Sydämen sykkeen seuraaminen on tärkeä ominaisuus urheiluun soveltuvan kellon hankinnassa. Sykeominaisuus mahdollistaa treeniesi kokonaisvaltaisen tarkastelun ja kategorisoimisen. Erityisesti tavoltteellisessa liikkumisessa sykkeen mittaus voi osoittautua todella hyödylliseksi apuvälineeksi.
EKG (elektrokardiografia tai sydänsähkökäyrä) lukee sydämen sähköisiä impulsseja ja kääntää ne helposti luettavaksi dataksi. Menetelmää käytetään hyödyksi myös lääketieteessä, jonka vuoksi se on hyvin luotettava keino määritellä sydämen syke. Se vaatii kuitenkin erillisen sykevyön, jonka tulee olla yhteensopiva kellon kanssa. Sykevöitä valmistavat esimerkiksi Polar, Suunto sekä Garmin. Tavoitteelliseen harjoitteluun tämä on vaihtoehdoista paras.
PPG (fotopletysmografia tai optinen sykkeenmittaus) laskee sydämen sykkeen lähettämiensä LED-valoimpulssien avulla. Valo mittaa verisuonten halkaisijan muutoksia sen mukaan, miten pitkään sen lähettämillä valoimpulsseilla kestää palata takaisin kellon tunnistimiin. Suurin osa älykelloista ja aktiivisuusrannekkeista hyödyntää nimenomaan optista sykkeenmittausta. Se ei ole yhtä tarkka kuin EKG, mutta riittää usein vallan hyvin satunnaiseen sykkeenseurantaan.
Unen seuranta auttaa sinua palautumaan päivistäsi mahdollisimman tehokkaasti. Seuranta tarjoaa mielenkiintoista dataa yöunistasi, ja mahdollistaa väärien tottumusten korjaamisen. Analyysi, jonka kellolla saa ei toki ole lääketieteellisen takka, mutta antaa hyvän perusnäkymän käyttäjän unenlaadusta. Monissa kelloissa tällainen ominaisuus löytyy sisäänrakennettuna, mutta useisiin se on saatavilla vähintään kolmannen osapuolen sovelluksen kautta.
Urheilukellojen harjoitusmoodit sisältävät nykypäivänä kymmeniä eri lajivaihtoehtoja. Harrastit sitten joogaa, tennistä, uintia tai pyöräilyä, pystyt nyt helposti asettamaan oikeanlaisen harjoitustilan kelloosi. Kellosi toimii näin henkiläkohtaisena valmentajana, joka antaa hyödyllistä tietoa tekemäsi harjoituksen kulusta. Juoksijat ja pyöräilijät löytävät sopivan harjoitusmuodon melkein kaikista urheilukelloista. Jos lajisi on kuitenkin jokin muu, suosittelemme varmistamaan, että harkitsemastasi kellosta löytyy lajillesi tuki.
Jos haluat pysyä motivoituneena harjoittelussasi, päivä-, viikko- ja kuukausikohtaiset haasteet vauhdittavat matkaasi. Osa kelloista tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa päivän liikuntasuoritukset perheen ja ystävien kanssa lisämotivaation tuomiseksi. Osa kelloista antaa sinun itse valita tavoitteesi, kun osa taas kannustaa sinua jatkamaan erilaisilla haasteilla kehityksesi myötä. Tutustu eri kellojen tavoite- ja motivaatio-ohjelmiin, kun haluat kellon, joka haastaa sinut.
Puhelimen voi aina jättää kotiin, mutta jos kuitenkin haluat, että puhelimen ominaisuudet ovat ulottuvillasi harjoituksen aikana, kannattaa harkita mobiiliyhteydellä valjastetun älykellon hankintaa. Toisin kuin muilla kelloilla, näillä älykellolla voit vastaanottaa puheluita ja viestejä, tai kuunnella soittolistojasi ilman että puhelin on lähettyvillä. Nappaa vain kellosi ja yhteensopivat kuulokkeet ja lähde lenkille tai salille! Kellosi hoitaa puhelut, viestit, musiikin, harjoituksen seurannan ja parhaassa tapauksessa jopa maksuliikenteen.