Tuuletin on edullinen mutta tehokas vaihtoehto kesän helteisiin, joka tarjoaa viilentävän ilmavirran esimerkiksi kotona makuuhuoneeseen tai toimistolla työpöydän ääreen. Tuuletin myös parantaa ilmanvaihtoa, sillä se laittaa ilman liikkeelle. Sivuiltamme löydät tuulettimia suosituilta merkeiltä kuten Dyson, Makita, Tristar, Honeywell ja Rowenta.
Pöytätuuletin: Pöytätuulettimet ovat usein tuulettimien edullisimmasta päästä, ja ne ovat pienen kokonsa ansiosta helposti liikuteltavia paikasta toiseen.
Lattiatuuletin: Lattiatuuletin on kokonsa puolesta usein pöytämallia hieman tehokkaampi. Lattiatuulettimia on useita eri malleja, ja niistä löytyy myös kodin sisustuselementeiksi sopivia vaihtoehtoja.
Tornituuletin: Tornituuletin on eritysesti kätevä pienempiin tiloihin sen kapean mallin ansiosta. Tornituulettimia on saatavana pöytä- ja lattiamallisina.
Kattotuuletin: Kattotuuletin on kiinteästi kattoon asennettava tuuletin, ja osassa on mahdollisuus käyttää kattotuuletinta myös valaisimena. Kattotuuletin vaatii huolellisen asennuksen, sillä laitteessa on usein painava moottori jonka vuoksi sitä ei voi kiinnittää pelkästään valaisimen koukkuun.
USB-tuuletin: USB-tuuletin on pieni ja kätevä tuuletin, joka sijoitetaan usein pöytälle tai esimerkiksi tietokoneen viereen. USB-tuuletin toimii nimensä mukaisesti USB-liitännällä.
Tuuelttimissa on yleensä yhdestä viiteen nopeusasetusta, mutta poikkeuksiakin löytyy. Nopeusasetusten määrä mahdollistaa ilmavirran säädön, ja useampi nopeusasetus tarkoittaa usein tehokkaampaa viilennystä.
Suurimassa osassa tuulettimia on nykyisin oskillointitoiminto, joka tarkoittaa tuulettimen kääntymistä puolelta toiselle. Osa tuulettimista kääntyy myös pystysuunnassa. Tuulettimet kehittyvät koko ajan, ja monista malleista löytyy mm. ajastin, kaukosäädin, automaattinen virrankatkaisu sekä ylikuumenemissuoja.
Mikäli kotisi kaipaa tehokkaampaa viilennystä, katso eri merkkien ilmastointilaitteet helposti täältä!
Haluan hankkia ilmastoinnin. Voinko asentaa sen itse?
Se riippuu laitteesta. Jotkut laitteet, esim. siirrettävät ilmastoinnit on helppo asentaa itse. Toiset, sisäänrakennetut versiot, esim. toimistotiloihin, tulisi asennuttaa ammattilaisen avulla.
Voinko tulla kipeäksi ilmastoinnista?
Mikäli ilmastointi huolletaan asianmukaisesti, periaatteessa et voi tulla siitä kipeäksi. Kannattaa kuitenkin välttää ilmastoinnilla aiheutettuja suuria lämpötilanvaihteluita. Ei ole myöskään suositeltavaa istua kylmässä ilmavirrassa, sillä se johtaa helposti lihasjäykkyydestä johtuviin niskakipuihin.
Onko myös ilmastointeja, jotka eivät suodata ilmaa ulos?
Ei ole. Ilmastoinnille on aina oltava suodatus ulos. Mikäli seinää ei pystytä poramaan kokonaan läpi, voi ilmastoinnin suodatuksen tehdä esim. ikkunalaudan kautta.
Minkälainen energiankulutus ilmastointilaitteilla on?
Wattiluku kertoo kuinka paljon energiaa laite kuluttaa sekunnissa. Ilmastointilaite tarvitsee tarpeeksi tehoa, jotta se pystyy viilentämään halutun tilan. Tarvittavan tehon määrän saa laskettua kertomalla kuutiometrimäärän 30 tai 40 Watilla.
Pitääkö ilmastointilaitteista, tuulettimista ja lämmittimistä maksaa kierrätysmaksu?
Ei pidä. Ilmastointilaitteet, tuulettimet tai lämmittimet eivät kuulu niihin laitteisiin, joista pitäisi maksaa kierrätysmaksu.