Melonta ja veneily on mukava kesäharrastus niin urheilu-, retkeily- kuin hupimielessä. Kuten polkupyörän valinnassa, valitaan kajakki tai kanootti henkilön koon ja käyttötarkoituksen mukaan. Lue alta mitä kannattaa ottaa huomioon kanootin tai kajakin ostoa harkitessa.
Kanoottien mallit poikkeavat suurestikin toisistaan riippuen niiden käyttötarkoituksesta ja käyttöympäristöstä. Päiväretkikäyttöön sopii esimerkiksi 4,5 m pitkä kanootti, kun taas pidemmät, yli 5-metriset, joihin mahtuu paljon tavaraa, sopivat pitkille monen päivän retkille.
Tyypit
Soolokanootit - Yksipaikkaisia, yleensä mitoiltaan hieman lyhyempiä ja kapeampia kuin kaksikot jolloin ne ovat helpommin yhden hengen hallittavissa.
Kaksikkokanootit - Kaksi- tai useampi-istuimisia. Pituudeltaan 5–5,5 metrisiä ja leveydeltään noin 80–95 cm.
Koskikanootit - Soolo- tai tandemmalleja. Yleensä alle neljä metriä pitkiä ja leveydeltään alle 70 cm. Yleisesti käytetty istuin on ns. rodeo-istuin, joilla istutaan hajareisin kuten satulassa, jalat hyvin tuettuna reisiremmein.
Kajakin valintaan vaikuttaa moni asia. Missä pääasiassa tullaan kajakkia käyttämään, merellä, järvessä vai joessa? Onko tarkoitus tehdä pidempiä retkiä vai onko melonta pääasiassa ”päiväretkeilyä” esim. mökillä? Kajakin pituus vaikuttaa paitsi varusteille tarkoitettuun lisätilaan kuin kajakin kulkuun. Kajakin leveys taas vaikuttaa kajakin tukevuuteen. Tähän vaikuuttaa suuresti myös rungon muoto: Tasapohjainen antaa hyvän alkuvakauden, ja tämä onkin suosittu rungon muoto aloittelevalle melojalle. Loivasti V-pohjainen kajakki on viimevuosina kasvattanut suosiotaan, sillä tällaisissa on hyvä alkuvakaus mutta samalla myös kajakin hyvä kääntyvyys säilyy.
Tyypit
Merikajakki - Merikajakit ovat pituudeltaan vajaasta viidestä metristä vajaaseen kuuteen metriin ja ovat malliltaan siroimpia. Merikajakin ominaisuudet tulevat parhaiten esiin aallokossa, jolloin siro runko tasoittaa kajakin kulkua ja helpottaa käsiteltävyyttä aallokossa.
Retkikajakki - Retkikajakit ovat yleisesti noin 4-5 metrin pituisia, ja ne ovatkin erittäin suosittuja Suomen vesistöissä sillä useilla retkikajakeilla pärjää merellä suojaisemmissa olosuhteissa sekä järvellä melottaessa. Tämän pituinen kajakki riittää monille käyttäjille, koska sillä onnistuu sekä päiväretket että muutaman päivän ”yli yön” retketkin.
Jokikajakki - Joelle riittää lyhyempi noin 3-4 metrin kajakki. Pienellä joella ja koskessa lyhyt kajakki on ketterämpi kääntymään. Isommalle ja rauhallisemmalle joelle voi hankkia myös pidemmän kajakin, jos kaipaa sen tuomaa nopeutta eikä tarkoitus ole meloa koskissa.
Avokajakit eli SOT-kajakit - SOT tulee sanoista Sit-On-Top eli niin sanottu päällä istuttava kajakki. Nämä mallit ovat suosittuja esim. rantalomakohteissa. Ne ovat itsestään tyhjentyviä, jos vettä tulee sisälle. Näissä kajakeissa ei ole mahdollisuutta käyttää aukkopeitettä eli kylmillä ja sateisella säällä tarvitaan paremmat varusteet pukeutumiseen. SOT-kajakit ovat turvallinen vaihtoehto lasten melontaan ja hyvä vaihtoehto myös silloin, jos perinteiseen kajakkiin meneminen tuntuu hankalalta.
Kuntokajakit - Kuntokajakit ovat nopeita, pitkiä ja kapeampia kuin retkikajakit. Surf Ski kajakki on nopea, avomallinen kajakki kuntomelontaan. Markkinoille on tullut myös hybridejä eli sekä kuntoiluun että retkeilyyn sopivia kajakkeja. Näissä malleissa on myös tavaraluukut jotta myös retkitavaroita saadaan pakattua mukaan.
Koskikajakit - Koskikajakkeja löytyy sekä retkeilyyn että koskissa puljailuun eli Freestyle-tyyppiseen melontaan. Koskikajakit ovat lyhyitä ja ketterästi kääntyviä.
Vertaa kajakit ja kanootit merkeiltä kuten SeaBird, Aqua Marina, Deep Sea ja Boreal Design tai katso eri merkkien kumiveneet, jotka soveltuvat niin retkeilyyn kuin esimerkiksi kalastukseen!
Lähteet: Bear & Water (bearwater.fi) ja Melontapiste (https://www.melontapiste.fi/valitse-oikea-kajakki/)