Onko erilliselle autonavigaattorille enää käyttöä, kun puhelinsovellukset tuntuvat ajavan saman asian?
Luotettavat ja monipuoliset GPS-navigaattorit helpottavat matkantekoa, missä ikinä ajatkin. Kategoriassamme vertailussa olevat ajoneuvonavigaattorit auttavat sinua niin työmatkoilla kuin pidemmissäkin seikkailuissa. Ne lisäävät ajoturvallisuutta kuljettajan hälytyksillä. Liikenteeseen tarkoitetuilla GPS-laitteilla löydät etsimäsi ja saat ajo-ohjeet perille.
Monet meistä käyttävät älypuhelinten navigointisovelluksia, kuten Google Maps tai Apple Maps, reittitietojen hakuun. Vaikka sovellukset tarjoavat toimivat ja oikeat reittiopasteet, on erityisesti liikennepaikannukseen suunnitelluilla navigaattoreilla omat etunsa. Älypuhelinten navigointisovellukset käyttävät paljon mobiilidataa, mikä voi koitua kalliiksi varsinkin ulkomailla matkaillessa. Lisäksi sovellukset kuluttavat puhelimen akkua normaalikäyttöä enemmän. Kaiken kaikkiaan sovellukset eivät ole optimaalinen ratkaisu varsinkaan moottoriajoneuvoilla kuljettaessa.
Autonavigaattorit on suunniteltu nimensä mukaisesti autoiluun. Laitteissa on selkeä ääniohjaus ja kirkas näyttö, jonka avulla näet karttakuvan vaivattomasti ajon aikana. Navigaattorit tarjoavat useita hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka tekevät ajomatkasta miellyttävämmän. Voit vastaanottaa reaaliaikaisia liikennetiedotuksia, valita edullisimman ajoreitin, välttää ruuhkia ja ajaa turvallisemmin perille. Voit myös kuunnella älypuhelimeen tulleet tekstiviestit. Navigaattoreihin on saatavilla joukko erilaisia lisävarusteita, joiden avulla se saadaan kiinnitettyä helposti halutulle paikalle autoon. Haluatko hyödyntää kamerateknologiaa ajaessasi? Garminilla ja TomTomilla on kattava valikoima kojelautakameroita ja peruutuskameroita, jotka parantavat ajoturvallisuutta.
Moottoripyörällä taitetut matkat onnistuvat paremmin, kun olet varma ajoreitistäsi ja tiedät kuinka paljon aikaa matkaan kuluu. Moottoripyörille suunniteltujen navigaattoreiden tulee kestää sadetta, tuulta ja vaativia olosuhteita. Lisäksi niillä voidaan mitata mm. nopeutta ja polttoaineen kulutusta, sekä renkaiden ilmanpainetta. Navigaattorit antavat reaaliaikaisia reittitietoja ja muistuttavat lepotauoista. Näin ollen niille tulee asettaa eri valintakriteerit kuin autonavigaattoreille. Laadukkaan navigaattorin avulla on helpompi tutkia uusia ja tuntemattomia reittejä.
Tästä löydät yleisimmät autonavigaatiolaitteisiin liittyvät tekniset termit selityksineen aakkosjärjestyksessä.
Audiovideo
Muita ominaisuuksia, joita navigaatiojärjestelmään voi sisältyä: esimerkiksi radio, CD- ja Mp3-soitin tai mahdollisuus liittää iPod navigaatiolaitteeseen.
DIN
DIN tulee saksankielen sanoista: Deutsches Institut für Normung. Jos navigaatiojärjestelmä täyttää DIN-normit sen mahdollisuudet tulla asennetuksi autoradioon ovat paremmat. Autoradioita on saatavilla kahdessa formaatissa: 1 DIN ja 2 DIN, joista 1 DIN on yleisempi. 2 DIN on yksinkertaisesti 2 x 1 DIN.
Näyttö
Näyttöjä on kahta tyyppiä:
Ulkoinen: LCD-näyttö on ulkoinen eikä sisäänrakennettuna laitteeseen.
Integroitu: LCD-näyttö on sisäänrakennettu laitteeseen.
Ohjelmistomedia
Ohjelmistomedia on väline (CD/DVD/SD-muistikortti), jolta GPS-ohjelmisto ladataan. Kannettavien navigaatiojärjestelmien karttatiedot on usein tallennettu muistikortille (esimerkiksi SD) tai pienelle kovalevylle.
Osoitteen syöttäminen
Osoitteen syöttäminen tarkoittaa määränpäätietojen syöttämistä laitteeseen.
Pimeänäkö
Kun pimeänäkö aktivoidaan laitteeseen, käyttää navigaatiojärjestelmän näyttö eri väriskaalaa (tummempia värejä), jotta näytön valo ei häikäisisi ja haittaisi silmän pimeänäköä.
POI
POI tulee sanoista Point Of Interest eli olinpaikka. Lähes kaikista järjestelmistä on mahdollista
TMC
TMC tulee sanoista Traffic Message Channel. TMC-vastaanotin voi ottaa vastaan liikennetietoa. Ohjelmistosta riippuen näitä tietoja voidaan käyttää uuden reitin laskemisessa.
Tyyppi
Navigaatiojärjestelmiä on kolmea eri tyyppiä:
Sisäänrakennetut: Sisäänrakennetut järjestelmät kuuluvat valmiiksi auton varusteluihin. Sisäänrakennetut käyttävät kyroskooppia (kiihtyvyysmittari) ja nopeuspulssia (speed pulse). Ne toimivat linkkinä kulkuvälineen nopeusmittarin ja navigaationjärjestelmän välillä, jotta laite toimisi täydellisesti silloinkin, kun GPS-yhteys on poikki kuten tunneleissa tai korkeiden rakennusten välissä. Sisäänrakennetuissa järjestelmissä on usein enemmän ominaisuuksia kuten radio ja/tai CD/Mp3-soitin.
Ulkoiset: Ulkoisen navigaatiojärjestelmän voi kiinnittää kojelautaan esimerkiksi imukupilla. Navigaatiojärjestelmässä on sisäänrakennettu GPS-vastaanotin.
Kannettavat: kannettavissa navigaatiojärjestelmissä karttatiedot on tallennettu muistikortille (esimerkiksi SD) tai pienelle kovalevylle. Muistikortilliset navigaatiojärjestelmät ovat yleensä edullisempia ja niitä on myös usein paremmin saatavilla.
Yhteydet
Tässä kerrotaan miten navigaatiojärjestelmä kommunikoi tietokoneen kanssa, esimerkiksi USB-kaapelin tai Bluetoothin avulla lähettää senhetkisen olinpaikan tiedot. Näin navigaatiojärjestelmä voi tarjota tietoa läheisistä huoltoasemista, lentokentistä, hotelleista, ravintoloista ja turistinähtävyyksistä. Tarvittaessa laite voi kertoa myös lähimmän sairaalan sijainnin. Järjestelmästä on mahdollista lähettää ulos myös oman olinpaikan tiedot.