Tiivis hengityssuojain antaa tehokkaan suojan esimerkiksi haitallisilta infektionaiheuttajilta, kuten bakteereilta ja viruksilta, jotka saattavat levitä ilmatilassa. Kasvomaskien oikeanlainen käyttö antaa tutkitusti suojan – ennen kaikkia toisille. Hengityssuojia on kahdenlaisia: kertakäyttöisiä ja uudelleenkäytettäviä, pestäviä kangasmaskeja. Kaikkien kasvomaskien tarkoitus on suojata muita ihmisiä. Ne estävät muihin leviävät pisarat. Jos kankainen kasvomaski on kuiva, se saattaa mahdollisesti pysäyttää myös ulkoa tulevat pisarat ja siten ehkä suojata myös käyttäjäänsä. Teollisilla kasvosuojilla sen sijaan on parempi suoja myös käyttäjälleen.
Hengityksensuojaimet
Hengityksensuojaimet ovat suodattavia puolinaamareita, joita valmistetaan sekä uloshengitysventtiilillä että ilman. Tällaisia hengityksensuojaimia käytetään muun muassa tehohoidossa. Ne estävät käyttäjäänsä sekä tartuttamasta että saamasta virustartuntaa. Hengityssuojaimet ovat yleisesti luokiteltu kolmeen eri suojauskategoriaan joita ovat:
Kirurgiset suu- ja nenäsuojukset
Terveydenhoidossa yleisesti käytössä oleva kirurginen suu- ja nenäsuojus vähentää riskiä pisaratartunnasta. Sen sijaan ilmassa leijuvilta pieniltä hiukkasilta eli aerosoleilta se ei suojaa. Tällainen maski saatetaan laittaa myös sairastuneen kasvoille, jotta hän ei yskiessään tai aivastellessaan tartuttaisi virusta muihin.
Kangasmaskit
Kangasmaskeja valmistetaan kovin erilaisia ja erilaisista materiaaleista eikä viranomaisvalvontaa ole. Sen vuoksi myös kangasmaskeista annetut suositukset vaihtelevat rajusti. Kangasmaskien suojaavuuteen vaikuttaa ennen kaikkea niiden materiaali ja rakenne. Huivi tai ohut maski suojaa huonosti, mutta monikerroksiset paksut kankaat suodattavat hyvin. Paksujen kankaiden ongelmana kuitenkin on se, että niiden läpi on vaikeaa hengittää. Varsinkin heikkokuntoisen vanhan ihmisen voi olla niitä vaikea käyttää ja siinä mielessä paksu kangasmaski voi olla jopa haitallinen. Kankaisen maskin tulisi ehdottomasti peittää sekä suu että nenä ja lisäksi istua niin hyvin kasvoille, ettei sitä tarvitse nostella tai kohentaa. Likainen kasvomaski voi olla myös terveysriski ja levittää virustartuntaa.
1. Maskin on peitettävä nenä ja suu
Käyttääpä sitten kirurgista suu-nenäsuojaa, kankaista maskia tai kotoa löytynyttä huivia on tärkeintä, että sillä saa peitettyä suun ja nenän alueen. Molemmista kulkee ilmaa, minkä vuoksi ne tulee peittää. Tällä tavoin ehkäistään mikrobien leviämistä.
2. Koske vain puhtain käsin
Maskin käyttäjän on muistettava hygienia. Oleellista on puhtaat kädet: maskia tai suun ja nenän aluetta ei tule koskea likaisin käsin. Hiusten, nenän ja silmälasien koskettelua pitäisi välttää. Koskettelu lisää mikrobien pääsyä suuhun.
Älä juo tai syö maskin käytön aikana. Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.
Uusi maski laitetaan kasvoille aina siis pestyin käsin. Maski riisutaan ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.
3. Pidä huoli maskistasi
Jos käytössä on kankainen maski, tulee sen puhtaudesta huolehtia jokaisen käyttökerran jälkeen. Laita käytetty maski heti suljettavaan muovipussiin. Pese se 90 asteen pesuohjelmassa tai keitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski.
Maskin tulee olla puhdas, kun sen ottaa käyttöön, ja se täytyy huoltaa huolellisesti aina käytön jälkeen.
4. Älä räplää maskia
Maskin tulee olla koko ajan kasvoilla ja niin, että se peittää myös nenän. Maskeja ei saa käyttää molemmin puolin tai nostaa välillä otsalle tai leuan alle. Maskia ei myöskään tungeta välillä taskuun ja sitten takaisin kasvoille.
Kostea suoja pitää aina vaihtaa heti. Maskia siis käytetään kerran, jonka jälkeen se joko hävitetään tai pestään asianmukaisesti.
Lähteet: Yle & medkit.fi