Internetin keksimisen ja sen yleistymisen myötä on serverien kysyntä kasvanut. Internet ei koostu muusta kuin joukosta yhdistettyjä servereitä. Mutta servereitä voi käyttää monella tavalla. Niitä voi käyttää e-mail serverinä, tulostin serverinä tai database serverinä, niin kuin SQL ja Unix serverit.
Isoja valmistajia, jotka rakentavat, huoltavat ja hoitavat servereitä ovat IBM ja hp. Serverin osien valmistajia on monia: Acer, AMD, Belkon, Cisco, Freecom, IBM, Intel ja Linksys.
Serverit
Monissa yhtiöissä käytetään omaa serveriä, jonka välityksellä sisäinen tiedonsiirto ja tiedonvaihto on yksinkertaista. Kaikki tieto pienissä yhtiöissä kulkee siis serverin kautta ja siksi yksi serverin tärkeimpiä ominaisuuksia on sen luotettavuus. Servereiden valmistajia, jotka valmistavat servereitä pieniin tai keskisuuriin yhtiöihin, on monia. Yksi tunnetuimmista merkeistä on hp ja erityisesti hp Proliant serverit ovat tunnettuja.
Serveri ja käyttöjärjestelmä
Serverin käyttöjärjestelmästä käydään usein keskusteluja serveriä hankkiessa. Luotettavuus ja turvallisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia joten oikean käyttöjärjestelmän valitseminen on valinta, jota kannattaakin tarkkaan harkita. Yleisesti ottaen on olemassa kaksi vaihtoehtoa: Windows business versiot, tai open-source variaatiot Linuxilta. Viimeinen perustuu Unixille ja on siksi turvallinen, nopea ja luotettava. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Windowsin serverit olisivat epäluotettavia. Käyttöjärjestelmän valinta riippuu myös siitä, mistä käyttöjärjestelmästä on eniten tietoa. Ilman erikoistuntemusta ei mikään valinta tarjoa sataprosenttista turvallisuutta.
Vertaile täällä servereitä ja löydä parhaat tarjoukset!
Mitä ominaisuuksia serveriin pitäisi valita?
Se riippuu siitä mitä haluat serverillä tehdä. Jos datan tallennus on tärkeää tulee valita serveri, jossa on useampi kovalevy, mieluiten RAID- tai SCSI-ajurin muodossa. Jos laskeminen on tärkeää, suositellaan Dual-CPU:ta. Käyttäjien määrä vaikuttaa myös serverin vaatimuksiin. Enemmälle käyttäjämäärälle tarvitaan vahvempi serveri.
Mikä platform (alusta) kannattaa valita?
Se riippuu tilanteesta, mutta ehdottomasti platform josta on hyvä tuntemus. Jos on työskennellyt Linuxin kanssa voidaan suositella open-source systeemiä kuten Debian. Jos yhtiössä ei kuitenkaan ole kokemusta Linuxista, niin kannattaa valita toinen platform, esimerkiksi joku Windowsin vaihtoehdoista.
Kannattaako valita valmis systeemi, vai rakentaa systeemi itse?
Valmis systeemi on kalliimpi, mutta niihin saa usein pitemmän takuuajan, minkä aikana valmistaja huoltaa serveriä.
Mikä käyttöjärjestelmä kannattaa valita?
Vaikea kysymys. Globaalisti on olemassa kaksi vaihtoehtoa: Windowsin business versiot, tai open-source variaatiot Linuxilta. Käyttöjärjestelmän valinta riippuu myös siitä, mistä käyttöjärjestelmästä on eniten tietoa. Jos yhtiössä työntekijöillä on kokemusta tietyn käyttöjärjestelmän käytöstä ja teknikot tuntevat sen hyvin, niin silloin kannattaa valita kyseinen käyttöjärjestelmä.