Webkamera ei ole vain chatohjelmien jatke, vaan sillä voi myös ottaa kuvia ja tehdä filmejä. Jotkut webkamerat toimivat jopa turvakameroina. Etsit webcamia, mutta kaipaat hieman apua valinnan tekoon. Tässä tekstissä annamme ensin muutaman ostovinkin ja kerromme sitten lisää seuraavista aiheista:
Ostovinkkejä
Webkameraa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
Katso käytettyjä kameroita Nettimarkkina.com:sta
Webkamera tyyppejä
Webkameroita on erilaisia. Ne voidaan jaotella näyttöön kiinnitettäviksi tai stand alone-versioiksi. Kiinnitettävät kiinnitetään usein näytön päälle tai sivulle. Stand alone webcamin voi asettaa seisomaan alustalle. Niiden sijoitusmahdollisuudet ovat suuremmat. Kamera yhdistetään tietokoneeseen usein usb:llä mutta langaton webkamera, jota voi käyttää jopa kymmenien metrien etäisyydeltä tietokoneesta, on parempi joihinkin tilanteisiin.
Webkameran toiminnot
Webkameran tärkein toiminto on kuvata kasvoja kun istuu tietokoneen äärellä ja haluaa kommunikoida interaktiivisesti tietokoneen kautta. Sen lisäksi niillä voi ottaa kuvia ja kuvata filmejä. Sen lisäksi webkamerassa voi olla muita toimintoja, kuten:
Tarkemmat selitykset toiminnoista löytyy täältä.
Webkameroiden teknisiä tietoja
Yllä mainittujen asioiden lisäksi webkameran sensoriin on hyvä kiinnittää huomiota webcamia ostaessa. Sensori on itseasiassa tärkein webkameran tarkkuutta määrittävä tekijä. Suurimmassa osassa webkameroita on CMOS sensori. Ne eivät ole kovin kalliita. Hieman kalliimpi vaihtoehto on CCD sensori, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia ja paremman kuvanlaadun. Stil-kuvien resoluutio on näissä kameroissa parempi. Filmikuvan latuun sensorin tyyppi ei juurikaan vaikuta.
Lisäosia webkameroille
Tärkeimpiä lisäosia webkameraan ovat:
Suosittuja webcam-merkkejä
Suosittuja webkameramerkkejä ovat muun muassa Logitech, Microsoft ja Trust.
Vertaile täällä webkameroita ja löydä parhaat tarjoukset!
Voiko webkameralla ottaa myös valokuvia?
Kyllä, jos kamerassa on tämä ominaisuus.
Jos kuvaan webkameralla videon, minne se tallentuu?
Kamerasta ja asetuksista riippuen videon voi tallentaa joko tietokoneen kovalevylle tai kameran muistikortille.
Voinko käyttää webkameraa turvakamerana?
Kyllä, silloin on hyötyä turvasensoreista, jotka huomattuaan liikettä aloittavat kuvauksen.
Miten liitän webkameran tietokoneeseeni?
Suurin osa webkameroista toimii plug & play -periaatteella. Ensin asennetaan kameran mukana tuleva ohjelma koneelle. Sitten liitetään vain kameran johto (usein usb) tietokoneeseen ja kamera on käyttövalmis. Kameran ohjelman avulla voi säätää kameran asetuksia ja käyttää sen eri ominaisuuksia. On olemassa myös tietokoneeseen sisäänrakennettuja webkameroita.
Meneekö webkamera pois päältä kun suljen tietokoneen?
Kyllä. Voit myös käyttää linssinsuojusta kuvauksen estämiseksi.
Voiko kuka tahansa nähdä minut kun käytän webkameraa?
Ei normaalisti. Sinut voi nähdä ainoastaan ne, joille itse annat luvan ohjelman välityksellä. On kuitenkin olemassa pieni mahdollisuus, että joku näkisi webkameran kuvan koneeltasi, jos sinne on vapaa pääsy eikä palomuuria suojaamassa. Voi olla myös viruksia, jotka on kehitetty kaappaamaan webkameran kuvaa koneilta.
Alla lista webkameroiden teknisistä termeistä selityksineen.
Kasvojen seuranta
Kasvojen seuranta tarkentaa kuvan kasvoihin vaikka päätä liikutettaisiin kameran edessä.
Liiketunnistin
Sensori webkamerassa, joka käynnistää filmaamisen automaattisesti. Liiketunnistimen ja tietynlaisen ohjelman avulla webcamista saa helposti tehtyä valvontakameran.
Linssiluukku
Linssinsuojus sulkee estää kuvauksen ja suojaa linssiä. Sillä voit varmistaa, ettei sinua kuvata silloin, kun et sitä halua.
Max. kameran resoluutio
Webkameralla otettavien valokuvien laatua määrittää eniten maksimi kameran resoluutio eli valokuvan koko, joka on useimmiten 640x480 pikseliä. Mitä suurempi maksimiresoluutio, sitä suurempi ja tarkempi kuva. Valokuville on kamerassa usein suurempi resoluutio kuin videoille.
Max. video resoluutio
Webkamerat on suunniteltu ainoastaan internet-käyttöön, siksi niiden kuvanlaatu ei ole kovin hyvä, koska silloin videon siirtäminen on hitaampaa. Webkameran videokuvaa määrittää eniten resoluutio, joka on useimmiten 640x480 pikseliä. Se ei ole suuri, mutta keskustelukäyttöön ja pienten filmien tekemiseen usein riittävä. Mitä suurempi on maksimiresoluutio, sitä suurempi video ja parempi kuvanlaatu. Resoluution lisäksi videon kuvanlaatuun vaikuttaa kameran nopeus, joka ilmoitetaan kuvien määränä sekunnissa. Se tarkoittaa kuinka monta kuvaa sekunnin aikana kamera lähettää eli miten tiheästi se kuvan päivittää. Mitä suurempi kuvamäärä / sekunti, sitä parempilaatuinen video.
Megapikseli
Kertoo kuinka isoja kuvia kamera voi ottaa (pikseleiden eli kuvapisteiden määrä). Kuvan koko ilmoitetaan megapikseleinä.
Panoramakuvaus
Webkamera liikkuu vaakatasossa oikealle ja vasemmalle, jolloin kuvaus pinta-alaa saa suurennettua.
Plug & Play
Suurin osa webkameroista toimii plug & play -periaatteella. Ensin asennetaan kameran mukana tuleva ohjelma koneelle. Sitten liitetään vain kameran johto (usein usb) tietokoneeseen ja kamera on käyttövalmis. Kameran ohjelman avulla voi säätää kameran asetuksia ja käyttää sen eri ominaisuuksia.
Sensori
Webkameran sensori on sen tärkein osa kuvanlaadun kannalta. Suurimmassa osassa webkameroita on CMOS sensori. Hieman kalliimpi vaihtoehto on CCD sensori, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia ja paremman kuvanlaadun.
Snapshot-painike
Snapshot-painikkeella videon voi pysäyttää hetkeksi ja ottaa kameralla siitä valokuvan.
Statiivi
Webkamerat kiinnitetään usein näytön päälle tai sivulle statiivilla. On myös kameroita, jotka voi asettaa seisomaan alustalle. Niiden sijoitusmahdollisuudet ovat suuremmat.
Videoformaatti
Videot tallennetaan digitaalisessa tallennusmuodossa eli formaatissa, joka on yleensä AVI tai MPEG4. Videotiedostot pakataan, jotta ne vievät vähemmän tilaa.
Virtalähde
Webkamera saa tarvitsemansa energian PC:n kautta, paristoista tai akusta.
Zoom
Kuvan saa lähemmäs tai kauemmas.