Etsit sitten tehokkaita vastameluluureja työmatkoille, treenikuulokkeita iltalenkeille tai pelkästään tyyliisi sopivia upeilta langattomia nappikuulokkeita – löydät juuri sinulle sopivan vaihtoehdon varmasti kuulokekategoriastamme.
Kuuloketyyppi
1. In-ear
Nappikuulokkeet istuvat tukevasti korvakäytävässä. Useissa malleissa on vaahtomuovi- tai kumitulppia eri kokovaihtoehdoilla, joten ne sopivat varmasti kaikille. Nappikuulokkeissa on yleisesti hyvä äänieristys ja korkeammman laatutason malleissa äänenlaatu vastaa suurempia kuulokkeita. Nappikuulokkeita on helppo kantaa mukana niiden pienen koon vuoksi ja ne sopivat hyvin urheiluun. Perinteiset nappikuulokemallit ovat langallisia, mutta markkinoilla on myös täysin langattomia vaihtoehtoja sekä malleja, joissa johto kulkee vain kuulokkeiden välissä.
2. On-ear
Korvan päälle asetettavat kuulokkeet ovat tyyliltään samankaltaiset kuin over-ear-kuulokkeet. Kuulokepehmusteet asettuvat korvien reunojen päälle niin, etteivät ne täysin peitä niitä. Tällöin ulkopuolisia ääniä ei pystytä täysin eristämään ja vieressä olevat ihmiset voivat kuulla kovalla volyymillä kuunneltavan musiikin. On-ear-kuulokkeissa on nappikuulokkeita parempi äänenlaatu, mutta heikompi basso kuin over-ear-kuulokkeissa. Useat mallit kulkevat helposti mukana kantopussukaan taiteltuna.
3. Over-ear
Around-ear-kuulokkeet asettuvat kokonaan korvan päälle ja ovat korvapehmusteiltaan "kuppimaiset". Ne tarjoavat erinomaisen äänenlaadun ja hylkivät ulkopuolista melua tehokkaasti joko passiivisesti tai aktiivisesti. Around-ear-kuulokkeet ovat yleisesti muita kuulokevaihtoehtoja suuremmat ja painavammat, mutta toisaalta ne tarjoavat kirkkaan äänenlaadun ja rikkaan basson.
4. Luujohdeteknologia
Luujohdekuulokkeita ei aseteta ollenkaan korviin, vaan äänikupit tulevat korvan lähelle, poskiluiden päälle. Tälllöin toistettava ääni johdetaan sisäkorvaan poskiluun kautta. Luujohdeteknologiaa käytetään useimmiten niskapannallisissa kuulokemalleissa, jotka sopivat hyvin esimerkiksi lenkkeilyyn. Tarkoituksena on, että ulkona urheileva kuulisi mahdollista vaaraa ennakoivat äänet, kuten autot tai hälytyssireenit.
Täysin langattomat kuulokkeet
Täysin langattomat kuulokkkeet tai True Wireless -kuulokkeet toimivat täysin ilman fyysisiä kaapeleita. Ne yhdistetään äänilaitteeseen bluetooth-yhteyden avulla ja niiden akun kesto vaihtelee 4 - 10 tunnin välillä. Lähes kaikkien mallien mukana tulee latauskotelo, jonka avulla kuulokkeita on mahdollista ladata missä tahansa joko johdon avulla tai langattomasti. Kotelosta saatavien latauskertojen avulla käyttökestoa voidaan pidentää jopa kymmeniin tunteihin. Suosituimpia täysin langattomia kuulokkeita ovat tällä hetkellä Applen AirPods ja AirPods Pro mallit sekä Samsungin Galaxy Buds kuulokkeet. Myös esimerkiksi Sony, Jabra, JBL ja Skullcandy tarjoavat erinomaisia vaihtoehtoja täyttä langattomuutta toivoville.
Vastamelukuulokkeet
Taustamelua suodattavat kuulokemallit mahdollistavat mahdollisimman selkeän kuuntelukokemuksen. Taustamelun suodatus voi olla joko passiivista tai aktiivista, tuotemallista riippuen. Passiiviset vastamelukuulokkeet torjuvat melua ääntä eristävän rakenteensa avulla. Aktiiviset vastamelukuulokkeet tunnistavat ylimääräisen melun pienten mikrofonien avulla ja vastaavat hälinään neutralisoivilla signaaleilla.
Kuulokkeet urheiluun
Urheillessa kuulokkeiden tulee istua korviin mahdollisimman mukavasti ja jämäkästi. Juoksukuulokkeina toimivat parhaiten korvan sisäiset mallit, erityisesti niskasangalla varustetut kuulokkeet. Salitreenaajalle myös on-ear-kuulokkeet ovat toimiva valinta. Markkinoilla on useita roiskeenkestäviä ja hikeä hylkiviä kuulokemalleja, joita hyödyntämällä liikkujan ei tarvitse huolehtia teknisistä vioista. Suojausluokitus kannattaa aina tarkistaa ennen ostoa valmistajan tai verkkokaupan julkaisemista teknisistä tiedoista.
Alla lista kuulokkeiden teknisistä termeistä selityksineen.
Herkkyys (dB/mW):
Herkkyys kertoo, kuinka suurta äänenvoimakkuutta kuulokkeet pystyvät toistaamaan.
Impedanssi (Ohm):
Impedanssi kertoo, kuinka paljon tehoa kuulokkeet kestävät. Tyypillisesti pienemmällä impedanssilla saadaan helpommin suurempi äänenvoimakkuus tavallisesta kuulokeliitännästä.
Kaiutinelementin koko (mm):
Suurempi elementti tuottaa paremman bassontoiston.
Kuulokeliitäntä:
3,5 mm liitin on kuulokealalle muodostunut standardi, jota käyttävät useimmat kuulokkeet ja elektroniikkalaitteet. Applen puhelimiin liitettäviä kuulokkeita myydään myös Lighting-liitännällä. Ammattimaiset studio- ja DJ-laitteet vaativat kuitenkin yleensä 6,3 mm liittimen. Langattomat kuulokkeet liitetään äänilaitteeseen bluetooth-yhteyden avulla.