Videokameralla muistoja saa tallennettua filmille äänen kera. Videokuvan avulla muistot palautuvat mieleen elävästi, mutta monilla videokameroilla saa otettua myös still-kuvia (tavallisia valokuvia). Filmattua kuvaa voidaan käsitellä helposti tietokoneella, niin että laatu pysyy hyvänä.
Tässä tekstissä puhutaan jatkossa ainoastaan digitaalisesta videokamerasta.
Harkitset videokameran hankintaa ja kaipaat hieman apua valintaan. Annamme ensin muutaman ostovinkin ja kerromme sitten lisää seuraavista aiheista:
Ostovinkkejä
Ostaessa videokameraa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
Videokameratyypit
Videokameran toiminnot
Videokameran tärkein toiminto on videokuvan tallentaminen. Videokuvan laatu on videokameran hyvyyden mitta ja siihen voi vaikuttaa muutamien lisätoimintojen avulla.
Lisätietoja näistä ja muista toiminnoista löytyy videokameroiden teknisten tietojen selityksistä.
Videokameran teknisistä ominaisuuksista
Kaksi ominaisuutta, joihin kannattaa kiinnittää huomiota videokameraa ostaessa on sensori ja zoom. Kerromme molemmista lisää alla. Sen lisäksi annamme tietoa erilaisista kuvan tallennus menetelmistä.
Sensori
Sensori on ehkäpä tärkein asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun vertailee kameroiden kuvan laatua. Optimaaliseen, ammattimaiseen käyttöön suositellaan hankittavaksi 3 ccd-sensori. Tavalliselle käyttäjälle ccd-sensori on jo riittävän hyvä. Ccd-sensoreilla saa tallennettua enemmän yksityiskohtia kuin cmso-sensoreilla, joita käytetään esim. matkapuhelimissa olevissa videokameroissa.
Zoom
Zoomia käytetään kun kuva halutaan tuoda lähemmäs kameraa. Zoomeja on kahdenlaisia: optinen ja digitaalinen zoom. Optista zoomia käytettäessä zoomataan linssin avulla. Etuna on se, että kuvanlaatu pysyy hyvänä zoomatessakin. Digitaalinen zoom suurentaa tietyn osan kuvaa, joten kuvanlaatu huononee zoomatessa. Siksi kannattaakin kiinnittää huomiota enemmän optisen zoomin ominaisuuksiin kuin digitaalisen zoomin ominaisuuksiin.
Tallennustyyppi
Yleisimmät tallennustyypit videokameroille ovat MiniDV, DVD, HD (kovalevy) ja muistikortit.
Videokameroiden hintaeroista
Videokameroita on olemassa erilaisia ja erikokoisia, eri toiminnoilla ja eri tallennustekniikoilla. Näistä ominaisuuksista riippuen yksi videokamera on kalliimmpi kuin toinen. Videokameroiden hinnoittelussa ei päde sääntö, että suurempi on kalliimpi, vaikka isot ammattikäyttöön tarkoitetut videokamerat ovatkin paljon kalliimpia kuin muut. Ammattilaisten kamerat ovat kalliimpia, koska niissä on laaja skaala monipuolisia toimintoja. Myös pienimmät videokamerat ovat kalliita. Niitä ovat design-videokamerat, jotka ovat kompakteja, mutta omaavat tärkeimmät toiminnot. Halvin vaihtoehto on horisontaalivideokamera. Niissä on useimmiten hyvä kuvanlaatu, kooltaan ne ovat keskikokoisia ja niissä on yleisimmät toiminnot. Myös tallennustyypillä on vaikutusta hintaan ja tunnetut merkit ovat hintavampia kuin tuntemattomat.
Uusimmat kehitykset
Nyt kun lcd- ja plasma-TV:t jo jylläävät markkinoilla ties kuinka monetta vuotta, niin looginen seuraava askel on HD-videokameran hankinta. Tällaisella kameralla väreistä saadaan intensiivisemmpiä ja realistisempia. Myös äänenlaatu on erittäin hyvä. High Definition videokameroissa on erilaisia formaatteja, kuten esim: High Definition Video (HDV) ja AVCHD. HDV:n tallennustyyppi on MiniDV. Sony ja Panasonic olivat ensimmäisiä, jotka tuottivat AVCHD formaattia. Se käyttää MPEG4:sta. Tämä on pakkaustekniikka, jonka avulla HD-kuvaa tallennetaan kovalevylle, DVD:lle tai muistikortille. HD-videokamerat ovat ehdottomasti tulevaisuuden videokameroita, siltä ei voi enää välttyä.
Videokameran lisäosia
Videokameran mukana voi tulla lisäosia, mutta usein ne täytyy hankkia erikseen. Esimerkkejä lisäosista ovat vara-akku, tallennuslaitteita, laukku kantohihna, lamppu, statiivi ja lisämikrofoni.
Suosittuja merkkejä
Tunnettuja videokameran valmistajia ovat: Canon, JVC, Panasonic, Samsung ja Sony (Handycam).
Vertaile täällä videokameroita ja löydä parhaat tarjoukset!
Mikä on digitaalisen ja analogisen videokameran välinen ero?
Jos käsittelet kuvia PC:llä, on videokamera oikea laite sinulle. Kuvan laatu on parempi, sinulla on enemmän ja parempia mahdollisuuksia kuvan suhteen, ja käsittely PC:llä on nopeata. Analogisella videokameralla voit myös käsitellä kuvia digitaalisesti PC:llä, mutta siinä on pari lisävaihetta. Laadullisesti kummankin tyyppisen kameran laadussa on eroa, digitaalinen on tarkempi. Digitaalinen videokamera on kalliimpi kuin analoginen.
Voinko näyttää vanhat analogiset filmit myös digitaalisessa videokamerassa?
Et. Vain Sonylla on mahdollisuus näyttää analogista Hi-8:aa digitaalisessa laitteessa. Sony käyttää ainoana merkkinä Digital-8 -tallennustyyppiä. Mikäli sinulla sattuu olemaan vanhoja analogisia Hi-8 -nauhoja, on ehkä ymmärrettävää, että hankit jälleen Sonyn.
Voinko myös ottaa valokuvia digitaalisella videokameralla?
Kyllä, mikäli laite soveltuu siihen. Tämä on niin kutsuttu Foto Mode tai Still Picture. Mikäli haluat digitaalikameran, ei tämä toiminto välttämättä ole niin kiinnostava, koska megapiksleiden määrä on rajoitetumpi kuin 'erillisessä' digitaalikamerassa. Otettu kuva, itse asiassa paikalleen asetettu videokuva, tallennetaan erikseen erilliseen muistikorttiin, memory stick:iin. Tätä lisämuistia ei yleensä ole videokamerassa, se on hankittava erikseen. Otetut kuvat voidaan myös käsitellä PC:llä ja tulostaa. On myös olemassa hybridilaitteita, videokamera ja valokuvakamera yhdessä ja samassa. Nämä ovat uudempia laitteita, jotka tunnistaa otettujen kuvien suuremmasta resoluutiosta.
Alla lista videokameroiden teknisistä termeistä selityksineen.
AE-ohjelmat
AE-ohjelmat ovat sääntöjä, jotka koskevat kuvaa, väriä ja valoa, jotka kamera ottaa huomioon filmattaessa. Usein esiintyviä ohjelmia, jotka tulevat varmaan vastaan ovat esimerkiksi 'urheilu', 'huono ilma', 'aurinkoinen ilma', jne. Kamera määrittelee parhaat mahdolliset asetukset kyseisissä olosuhteissa filmaamista varten.
Digitaalinen zoom
Optisen zoomin lisäksi useimmat kamerat pystyvät zoomaamaan myös digitaalisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että valokuvan pikselit 'paisutetaan' digitaalisesti, jotta kuva näyttäisi suuremmalta. Kuvan tarkkuus tosin kärsii tästä.
Hitain suljinnopeus
Suljinnopeus ilmoittaa ajan, jonka sulkija on enimmillään auki. Hidas suljinnopeus on esimerkiksi '15 sekuntia'. Tuona erittäin pitkänä aikavälinä valo menee linssin läpi kennoon, jonka jälkeen siitä muodostuu kuva.
Hitaita (pitkiä) suljinnopeuksia käytetään erittäin pimeissä olosuhteissa, tai erikoistehosteiden saamiseksi kuvaan, kuten autonvalojen juovat moottoritiellä.
Kenno mitat
CCD:n koko. Suuremmassa CCD:ssä on suuremmat pikselit, jolloin kuva on tarkempi, koska esiintyy vähemmän signaalikohinaa. Suurempi kenno antaa myös paremman tuloksen optisella zoomilla.
Kuvanvakain
Kuvanvakaaja tarkoittaa mahdollisuutta kuvan optiseen tai elektroniseen vakauttamiseen kuvauksen aikana, jotteivät tärisevät kädet muodostaisi estettä kuvaamiselle. Optinen kuvanvakaus tapahtuu 'liikkuvalla' linssillä, joka liikkuu kameran liikkeitä vastaan. Elektroninen kuvanvakaus tapahtuu prosessorilla, joka pitää kuvan digitaalisesti paikallaan.
LCD-tyyppi
Kertoo minkä tyyppinen LCD-näyttö on käytössä.
LCD tarkoittaa Liquid Crystal Display (nestekidenäyttö), ja se on pieni, energiaa säästävä, videokameraan rakennettu näyttö. Siitä näkee mitä kamera näkee filmauksen aikana, ja sillä voidaan heti katsella otettuja videoita. Kameran käyttö ja asetukset tapahtuvat enimmäkseen näytöllä nähtävän valikon kautta. LCD-näytöissä käytetään erilaisia tekniikoita:
Lux rating
'Lux rating' ilmoittaa videokameran CCD:n valoherkkyyden. Mitä suurempi luku, sitä vähemmän herkkä CCD, ja sitä huonompi kuva vähän valoisissa olosuhteissa. 'Lux rating' on varsin mystinen määrittely, joten on hyvä ajatus kokeilla itse milloin kamera pystyy ottamaan hyvän kuvan ja milloin ei.
Max. 35mm ekviv.
Arvo, joka tulee lähimmäksi klassista 35 mm:n videokuvaa. Tämä on käytännöllinen ennen kaikkea henkilöille, jotka ovat tottuneet analogisiin videokameroihin.
Max. aukko
Suurin koko, johon aukko yltää.
Min. 35mm ekviv.
Arvo, joka tulee lähimmäksi klassista 35 mm:n videokuvaa. Tämä on käytännöllinen ennen kaikkea henkilöille, jotka ovat tottuneet analogisiin videokameroihin.
Min. aukko
Pienin koko, johon aukko yltää.
Nopein suljinnopeus
Suljinnopeus ilmoittaa ajan, jonka sulkija on vähimmillään auki. Nopea suljinnopeus on esimerkiksi 'yksi kahdestuhannesosa sekuntia'. Tuona erittäin lyhyenä aikavälinä valo menee linssin läpi kennoon, jonka jälkeen siitä muodostuu kuva. Nopeita sulkijanopeuksia käytetään ennen kaikkea valoisissa olosuhteissa.
Optinen zoom
Optinen zoomaus tapahtuu itse kameran linssimekanismilla. Tällä saavutetaan hyvä laadullinen zoomaustulos, eikä mitään kuvapisteitä monisteta, kuten digitaalisessa zoomissa, zoomivaikutuksen saamiseksi.
Patterin tyyppi
Antaa osoituksen käytetystä patteri- tai akkutyypistä. Joissakin kameroissa käytetään AA-pattereita (penlite), toisissa käytetään akkua. Kummassakin tyypissä on hyvät ja huonot puolensa. AA-pattereita voi ostaa joka kadun kulmasta, mutta ne kestävät lyhemmän aikaa. Akut kestävät pattereita pitempään, mutta kun akku on tyhjä, on se ladattava ulkopuolisella akkulaturilla, jonka olet mahdollisesti juuri jättänyt kotiin.
Tallennusmuoto
Digitaalikamerat käyttävät säännönmukaisesti seuraavia: MiniDV, CD-R, Digital-8 tai MicroMV. Suositeltavaa tallennusmuotoa koskevia tietoja varten ehdotamme lukemaan videokameroita koskevat yleiset tiedot.
USB-streaming
Tällä toiminnolla voidaan ottaa elävä video, valokuva tai videoklippi, ja toistaa se saman tien videokameran ja PC:n välisellä USB-liitoksella internetissä. Videokamera toimii tietynlaisena tosiaikaisena webcamina.
Valkotasapaino
Kameran on kompensoitava esim. loisteputkien ja/tai auringon värilämpötilaerot. Tämä tapahtuu valkotasapainoasetuksella - vihreän, punaisen ja sinisen yhdistelmä, joka aikaansaa täydellisen valkoisen. Tämä tapahtuu usein automaattisesti, mutta usein videokameroissa on mahdollisuus myös säätää se manuaalisesti.
Valokuvaustila
"Valokuvaustila" ilmoittaa onko tällä videokameralla mahdollisuus ottaa filmin lisäksi kuvia.
Vastavalotuskomponentti
Kun kuvattava kohde on valolähteen edessä, puhutaan vastavalosta. Tällöin on kohteesta viime kädessä nähtävissä vain siluetti. Videokamerat, joissa on tämä lisävaruste, kompensoivat vastavalon takavalolla, tai suurentamalla hieman aukkoa. Tämä ei kuitenkaan ole aina hyvä ratkaisu. Voi käydä niin, että vastavalon voimakkuus myös kasvaa, jolloin tausta voi 'haalistua' ylivalotuksen takia.
Video in
Tällä liittimellä voit liittää toisen laitteen videokameraan esimerkiksi kuvien siirtämiseksi.
Video out
Tätä kautta liität kameran televisioon.
Videoliitäntä
Liitäntä, jonka kautta kamera siirtää videokuvia toisiin laitteisiin. Usein S- Video, USB tai Firewire. Viimeksi mainittu on erinomainen digitaalisten videokuvien siirtämiseksi PC:hen, ja se esiintyykin useimmiten. Lisää tästä kohdassa yleistä videokameroista.
Yökuvaus
Tämä kertoo onko videokamerassa mahdollisuus ottaa pimeässä selviä kuvia. Usein tämä tapahtuu digitaalisella toiminnalla, jossa olemassa olevaa valoa vahvistetaan, mahdollisesti infrapunavalon avulla.