Videoprojektori tai dataprojektori - puhekielessä usein videotykki - on laite, jolla kuva heijastetaan kankaalle tai muulle valkoiselle pinnalle. Yleisimmin sitä käytetään yrityksissä ja oppilaitoksissa erilaisten esitysten pitämiseen. Kotiteatterilaitteiden kasvava suosio on kuitenkin lisännyt videotykkien myyntiä myös kotikäyttöön. Videotykkiä voi käyttää mitä moninaisimmissa tilanteissa: työpaikalla ja kotona, viihdekäyttöön ja hyödyksi.
Kotiteatterin muhkeasta äänimaailmasta nauttii enemmän jos kuvakin on suurempi. Tarvitaan vain kotiteatterilaitteet, videotykki, valkoinen kangas tai seinä ja olohuoneesi on muuttunut elokuvateatteriksi! Myös jalkapallon tai jääkiekon katsominen videotykillä heijastettuna suurelle kankaalle tuntuu melkein kuin olisi itse stadionilla. Videotykillä voi myös luoda huoneeseen tai juhliin sopivan tunnelman heijastamalla seinälle teemaan sopivan kuvan, shown tai vaikkapa akvaarion. Sillä voi myös kätevästi näyttää digikuvia tietokoneelta suurelle joukolle. Yrityskäytössä videotykki on korvaamaton työkalu esimerkiksi diaesitysten ja mainosten näyttämiseen.
Markkinoilla on paljon erilaisia projektoreita. Tässä tekstissä käymme läpi muutamia tärkeitä asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota videotykkiä ostaessa:
Projektorien ominaisuuksista
Projektiotekniikka
Lisäosia ja lisätoimintoja
Muita lisäosia ovat:
Suosituimpia projektorimerkkejä
Tunnettuja projektorien valmistajia ovat: Acer, Benq, Canon, Diy, Epson, Hitachi, Infocus, Mitsubishi, Panasonic, Sanyo, Sharp en Toshiba.
Vertaile täällä projektoreita ja löydä parhaat tarjoukset!
Millainen projektori olisi paras elokuvien katseluun?
Jotta kuvan valoteho olisi riittävä laadukkaaseen kuvaan, täytyy projektorin lampussa olla riittävästi ANSI-lumenia. Kannattaa valita laajakuvaprojektori, joka on parempi laajakuva-elokuvien katsomiseen. Elokuvakäyttöön paras on projektori, joka ymmärtää surround-ääniä. Myös hiljainen melutaso on etu.
Millainen projektori olisi paras yrityskäyttöön?
Toimistokäyttöön tarkoitetut projektorit ovat usein tehokkaita ja monipuolisia. Lamppu on niissä hyvä olla pitkäikäinen, koska yrityskäyttö on usein jatkuvaa ja intensiivistä ja lamput kalliita vaihdettavia. Esityksiä annettaessa voi olla apua Picture In Picture -toiminnosta, jolla voi heijastaa useamman kuvan samanaikaisesti.
Ovatko projektorit kannettavia?
Periaatteessa projektorit ovat kannettavia, mutta toiset helpommin kuin toiset. Jotkut, varsinkin vanhat mallit ovat usein painavia mutta on olemassa myös kevyitä, vain 1,5 kilon projektoreita. Yleensä projektorin mukana tulee kantolaukku.
Voiko painavankin projektorin kiinnittää kattoon?
Kyllä, mutta lue telineen käyttöohjeet ja varmista, että telineen maksimipaino riittää ja kiinnitä se huolella. Kattoteline on kätevä projektorille, jota ei tarvitse kuljettaa paikasta toiseen. Se ei vie tilaa huoneesta eikä haittaa sisustusta. Katossa projektori on myös turvassa lapsilta ja eläimiltä.
Alla lista projektoreiden teknisistä termeistä selityksineen.
Kattokiinnike
Kattokiinnikkeellä voit asentaa projektorin kattoon, missä se ei vie tilaa tai haittaa sisustusta. Kattokiinnike täytyy usein ostaa erikseen mutta voi myös sisältyä tuotteeseen.
Kaukosäädin
Usean projektorin mukana tulee kaukosäädin, jolla voit muuttaa asetuksia tai zoomata menemättä laitteen luokse. Kattoon kiinnitettävässä projektorissa on luonnollisesti oltava kaukosäädin. Kaukosäätimessä on usein laservalo, jolla kankaalle voi osoittaa. Laserosoitin on kätevä esityksiä pidettäessä. Tuotteen tiedoissa ilmoitetaan, jos kaukosäädin ja/tai laserosoitin sisältyy projektoriin.
Kontrasti
Kontrasti tarkoittaa kuvan vaaleimman ja tummimman kohdan eroa toisistaan. Kontrasti siis kertoo miten hyvin projektori osaa toistaa tummat ja vaaleat sävyt. Pieni kontrasti tarkoittaa haaleampaa, “harmaampaa” kuvaa ja suuri kontrasti voimakkaampaa ja parempilaatuista kuvaa. Projektorilampun teho vaikuttaa tähän myös mutta vähemmän kuin kontrasti.
Kuvan korjaus
Kuvan korjaus (keystone correction) korjaa kuvan, jos projektori ei ole asetettu kohtisuoraan kankaaseen nähden. Näin projektorin paikalle on enemmän valinnanvaraa. Jos laitteessa ei ole kuvan korjausta, se on pidettävä suoraan kankaan edessä.
Laajakuva
Laajakuva tarkoittaa leveämpää kuvaa, jonka koko on 16:9. Useimmat elokuvat ovat laajakuvamuodossa, joten elokuvien katseluun kannattaa hankkia laajakuvaprojektori.
Lamppu
Projektorissa on lamppu, jonka valo heijastetaan kankaalle tai seinälle. Lamppuja on erilaisia ja ne eroavat valoteholtaan.
Lampun käyttöikä
Lampun käyttöikä kannattaa ottaa huomioon, koska ne ovat usein kalliita. Käyttöikä ilmoitetaan tunneissa.
Liitännät
Voit liittää dataprojektoriin monenlaisia laitteita liitäntöjen kautta. Liitännät vaihtelevat hiukan malleittain. Voit liittää projektoriin yleensä ainakin kannettavan tietokoneen, dvd-laitteen ja television. Yleisimpiä sisääntuloja ovat: D-SUB (tietokoneen CRT-monitori), DVI (LCD-näyttö), Scart (vanhempi audiovideo) ja S-Video tai komposanttivideosisäänmeno televisiolle.
Max. resoluutio
Resoluutio on yksi projektorin tärkeimmistä ominaisuuksista. Se tarkoittaa kuvapisteiden eli pikselien määrää kuvassa. Yleensä laitetta voidaan käyttää useilla resoluutioilla mutta maksimiresoluutio ilmoittaa suurimman mahdollisen resoluution. Resoluutio vaihtelee: se voi olla 640x480 tai 1600x1200,jopa enemmän. Jos haluat heijastaa projektorilla tietokoneesi näytön, jonka resoluutio on 1024x768 pikseliä, myös projektorin on pystyttävä samaan resoluutioon. Projektoreissa on ilmoitettu yleensä sekä maksimiresoluutio että suositusresoluutio.
Melutaso
Melutaso ilmoittaa projektorin pitämän äänen voimakkuuden desibeleissä (dB). Monet laitteet pitävät kovaa ääntä, jopa 40 desibeliä. Hiljainen projektori usein kalliimpi mutta sellainen on parempi esimerkiksi elokuvia katsottaessa. Tuotevertailusta löytyy myös melutaso eri projektoreille. Mitä pienempi desibeliluku, sitä hiljaisempi projektori. Hiljaisen projektorin melutaso on noin 25 dB.
Picture in picture
Toiminto, joka mahdollistaa useamman kuvan heijastamisen samanaikaisesti. Voit esimerkiksi laittaa näytölle yhtä aikaa www-sivun ja elokuvan tai powerpoint-esityksen ja pörssikurssit.
Projektorin max. etäisyys
Maksimietäisyys kertoo miten kaukana projektori voi enintään kankaasta olla. Projektorin voi pitää kauempanakin mutta silloin kuvanlaatu kärsii.
Projektorin min. etäisyys
Minimietäisyys projektorin ja kankaan välillä.
Projektoritekniikka
On tärkeää tietää myös mitä projektoritekniikkaa laite käyttää. Texas Instruments kehitti DLP eli Digital Light Processing -tekniikan (suomeksi digitaalinen valonkäsittely). DLP käyttää mikropeilipaneeleja, jotka heijastavat valon valkoiselle pinnalle. Näitä on olemassa kolmi- tai yksipaneelisia. Yksipaneelisessa paneelin ja objektiivin väliin laitetaan RGB-väripyörä. Sen heikkous on usein sateenkaariefektin heijastuminen seinälle. Toinen projektorityyppi on LCD (Liquid Cristal Display) eli nestekidenäyttöön perustuva projektori, jossa valo heijastetaan nestekidepaneelin läpi. LCD-projektori perustuu samaan periaatteeseen kuin kolmipaneelinen DLP-prosessori. Yleisesti ottaen DLP -projektori sopii paremmin videomateriaalin katseluun kun taas LCD-projektori tietokoneesta heijastetulle kuvalle.
Pystytaajuus
Pystytaajuus kertoo miten nopeasti projektori päivittää kuvan vaakasuunnassa, sekunnissa. Vaakataajuus taas päivittää kuvan vaakasuunnassa. Yhdessä nämä taajuudet luovat yhtenäisen ja liikkumattoman, värisemättömän kuvan. Mitä suurempi pystytaajuusluku on, sitä parempilaatuisempi kuva.
Suositus resoluutio
Resoluutio ilmoitetaan kuvapisteinä, eli pikseleinä, sekä vaaka- että pystysuoraan. Mitä suurempi resoluutio, sitä tarkempi kuva. Yleisimmät resoluutiot ovat 800x600 ja 1024x768 mutta on myös projektoreita, joissa on 1280x1024 tai vieläkin suurempi resoluutio. Usein projektorin resoluutiota voi muuttaa tarpeen mukaan mutta suositusresoluutiolla kyseisen laitteen kuva näyttää parhaalta ja siksi sitä suositellaan käyttämään. Tuotevertailussamme projektorille ilmoitetaan maksimiresoluutio ja suositusresoluutio.
Tarkennus
Tarkennus tarkoittaa kuvan terävyyden säätämistä. Se voidaan tehdä projektorista riippuen joko automaattisesti tai manuaalisesti. Automaattinen tarkennus tarkoittaa, että projektori tarkentaa kuvan automaattisesti, manuaalinen puolestaan että käyttäjän täytyy itse tarkentaa kuva.
Vaakataajuus
Vaakataajuus kertoo miten nopeasti projektori päivittää kuvan vaakasuunnassa, sekunnissa. Pystytaajuus taas päivittää kuvan pystysuunnassa. Yhdessä nämä taajuudet luovat yhtenäisen ja liikkumattoman, värisemättömän kuvan. Mitä suurempi vaakataajuusluku on, sitä parempilaatuisempi kuva.
Valon tuotto / valoteho
Valotehon yksikkö on ANSI-lumen. Mitä suurempi valoteho, sitä kirkkaampi kuva ja sitä kauempana projektori voi olla kankaasta.
Zoom
Zoom tarkoittaa samaa tekniikkaa, jolla kameran linssilläkin kohde saadaan lähemmäs. Näin myös projektorin heijastamaa kuvaa voi zoomata (jos laitteessa on zoom-ominaisuus).