Lapsen on hyvä oppia pyöräilemään jo nuorena. Pyörällä pääsee kätevästi kulkemaan kouluun, harrastuksiin ja kavereille.
Pyöräily on kätevä aloittaa kolmopyöräisellä, ettei heti aluksi tarvitse huolehtia tasapainosta. Lapsi kasvaa nopeasti ohi kolmipyöräisestä ja sitten onkin aika hankkia lapselle ensimmäinen oikea lastenpyörä. Mutta millainen pyörä on hyvä juuri sinun lapsellesi?
Lasten polkupyörien koot:
Miesten ja naistenpyörien koko ilmoitetaan senttimetreissä rungon korkeutena, mutta lastenpyörien koko ilmoitetaan renkaan halkaisijan kokona tuumissa.
Alla muutama ohje oikean kokoisen pyörän hankintaan:
Lapsen koosta riippuen noin 11 ikävuoden tienoilla lapselle voi ostaa pienen aikuisten pyörän (26 tuumaa).
Ylläolevat mitat ovat suuntaa antavia. Oikean koon voi mitata pyörän avulla seuraavasti; pyydä lasta istumaan pyörän satulalle. Jos toisen jalkapohjan koskettaessa alinta poljinta toinen jalka yltää vielä maahan ottamaan tukea, niin pyörä on oikean kokoinen. Pyörä ei saa koskaan olla liian suuri, muuten se ei ole enää turvallinen. Kasvavalle lapselle on mahdollista kuitenkin hankkia pyörä jossa on hieman kasvuvaraa, koska satulan ja ohjaustangon korkeutta saa säädettyä. Ohjaustangon leveys on hyvä, kun se on lapsen hartioiden levyinen.
Tyttöjen ja poikien polkupyörät:
Tyttöjen ja poikien pyörissä on ero. Sen huomaa rungon mallissa. Monet mallit sopivat kuitenkin tytöille ja pojille.
Turvallisuus:
Turvallisuuden vuoksi kannattaa varmistaa, että lasten ja aikuisten pyörssä on seuraavat:
Lastenpyörien runko ja vanteet valmistetaan usein teräksestä tai alumiinista. Ne ovat siis kestäviä käytössä, mutta maalipinnat saattavat kulua kolhuissa jo pian käyttöönoton jälkeen.
Jarrut:
Erittäin tärkeä osa ovat jarrut. Lastenpyörässä on hyvä olla jalkajarrut, käsijarrut tai niiden yhdistelmä. Pienimmille lapsille tarkoitetuissa pyörissä ei ole vaihteita. Vanhemmille lapsille on olemassa vaihdepyöriä. Vaihteiden määrä ilmoitetaan tiedoissa.
Valot:
Valot pyörässä ovat välttämättömät, jos lapsi kulkee kouluun tai vapaa-ajan toimintoihin pimeän aikaan. Vanhanaikaisesta dynamolampusta on siirrytty napadynamoon. Napadynamo toimii ilman, että valot päällä pyöräillessä aiheutuu vastus, niin kuin vanhanaikaisessa dynamossa. Seisontavalo pysyy päällä, vaikka pyörä olisi paikoillaan. Dynamovalojen lisäksi on valoja, jotka toimivat paristoilla.
Lisäosat:
Lastenpyöriin on saatavilla paljon lisäosia. Joskus ne kuuluvat mukaan ostaessa. Monissa malleissa on kiinteä takapyörän lukko. Teemapyörissä tytöille voi olla esim. korit edessä ja takana, tai vauvanistuin nukelle, tai satulalukku. Pojat unelmoivat juomapullotelineestä, joka voi olla joko kiinteä tai irrotettava.
Turvallisuuden vuoksi lapsella on hyvä olla kypärä.