Mitä eroja on eri pyörämalleissa ja mikä sopisi juuri minulle? Pyörämallin ja koon valinta on helppoa, mutta vaatii hetken aikaa ja perehtymistä, jotta uusi pyöräsi tarjoaisi sinulle juuri sen mitä siltä haluat! Ennen valintaa kannattaa miettiä, millaisessa maastossa liikut? Pyöräiletkö enemmän päällystetyillä- vai sorateillä? Vai haetko mahdollisesti pyörää pururadoille ja maastolenkeille?
Maastopyörä on suunniteltu haastaville poluille ja vaikeaan maastoon. Se on omiaan maastossa, joten se ei sovellu maantieajoon niin hyvin kuin maantiepyörä tai hybridipyorä. Maastopyörälle tunnusomaista ovat leveät ja voimakkaasti kuvioidut renkaat, jotka takaavat hyvän pidon pinnoilla, joilla kitkaa olisi muuten vähän. Maastopyörässä on huomattavasti maantiepyörää pystympi ajoasento, jolloin ajaja kykenee paremmin reagoimaan vastaantuleviin töyssyihin ja kuoppiin. Maastopyörät on usein varustettu jousitetulla etuhaarukalla ja tehokkailla jarruilla, kuten V-jarruilla tai levyjarruilla. Useat muut kilpa- ja harrastekäyttöön tarkoitetut pyörätyypit ovat ajan saatossa kehittyneet maastopyöristä.
Kaupunkipyörä eli city-pyörä on erityisesti kaupunkiajoon tarkoitettu. Kaupunkipyörä on vähän huoltoa vaativa pyörätyyppi. Se on suunniteltu erityisesti lyhyille matkoille kaupunkiympäristössä, yleisesti alle 20 kilometrin kauppa- ja työmatkoille sekä satunnaisille lenkeille. Pidemmille matkoille paremmin soveltuvia pyörätyyppejä ovat esimerkiksi hybridit ja maantiepyörät.
Vaihteiden lukumäärä kaupunkipyörissä vaihtelee yleensä 1-8 välillä ja vaihteet sijaitsevat tyypillisesti takanavan sisällä (napavaihde), mikä edellyttää vain vähän huoltamista. Jarruna toimii tyypillisesti jalkajarru, joka sekin on lähes huoltovapaa. Kaupunkipyörissä on yleensä maastopyöriä suuremmat 28" renkaat, mutta pienempirenkaisia mallejakin löytyy. Tunnusomaista on myös pysty ajoasento, jolloin ajaja istuu mukavasti ja kykenee havaitsemaan tehokkaasti ympäristöään. Kaupunkipyöriä on helppo hallita kaupungin vilinässä ja ne ovat yleensä hyvin varusteltuja soveltuen tarvittaessa tavaroidenkin kuljettamiseen. Kaupunkipyörät kestävät myös erilaisia ajopintojen epätasaisuuksia kuten mukulakivialustaa, routakuoppia ja kynnyksiä, vahvan rakenteensa ansiosta erinomaisesti.
Maantiepyörä on pyörätyypeistä kaikkein vanhin ja perinteikkäin. Siitä käytetään usein myös kansanomaisempaa nimitystä kilpapyörä. Maantiepyörä on nimensä mukaisesti suunniteltu maantiekäyttöön. Se on omiaan hyväkuntoisella asfaltoidulla tiellä tapahtuvaan, tarvittaessa vauhdikkaaseenkin ajoon.
Tunnusomaista maantiepyörälle ovat kapeat, suuripaineiset renkaat, jotka aikaansaavat pienen kitkan ja hyvän rullaavuuden poljettaessa. Matala painopiste edesauttaa hyvien ajo-ominaisuuksien saavuttamisessa kovissakin vauhdeissa. Maantiepyörän tunnistaa myös sen alaspäin käyristyvästä ohjaustangosta: ajoasento maantiepyörissä on matala, mikä mahdollistaa pienemmän ilmanvastuksen ja sitä kautta nopeamman vauhdin. Matala ajo-asento ehkäisee puutumisia pidemmillä ajorupeamilla kun otetta voi vaihtaa ohjaustangolla ala-asennosta "normaaliimpaan", poikittaisen ohjaustangon -tyyppiseen otteeseen. Maantiepyörät ovat pyörätyypeistä keveimpiä ja siksi niistä onkin yleensä karsittu pois kaikki sellaiset lisävarusteet, kuin lokasuojat, seisontatuki ja tavarateline.
Cyclocrossari sijoittuu maantiepyörän ja hybridipyörän välimaastoon. Ulkonäkö ja ajoasento ovat maantiepyörää muistuttavia, mutta paksummat renkaat, kevyemmät vaihdevälitykset ja lisävarusteoptiot lisäävät Cyclocrossin käyttömahdollisuuksia verrattuna maantiepyöriin. Renkaat ovat yleensä maantiepyörää leveämmät ja hiukan karkeakuvioisemmat, jolloin ne soveltuvat myös hiekka- ja metsäautoteille ja tekevät pyörästä monikäyttöisemmän. Cyclocrossariin on myös mahdollista asentaa esim. lokasuojat ja tavarateline. Suuren suosion viime vuosina saavuttaneet gravel-pyörät ovat cyclocrossariin verrattuna lähempänä maantiepyörää, mutta niisä on usein enemmän rengastilaa ja paremmat valmiudet pyörän varusteluun kuin maantiepyörässä.
Sähköpyörällä viitataan polkupyörään, jossa etenemistä avustetaan sähkömoottorin avulla. Näistä pyöristä käytetään yleisesti sellaisia nimityksiä kuin sähköpyörä, sähköavusteinen polkupyörä, e-bike sekä pedelec. Sähköavusteisen pyörän moottori saa avustaa korkeintaan 25 km/h vauhtia. Tätä korkeammissa vauhdeissa sähkömoottori ei saa Suomen lainsäädännön mukaan avustaa etenemistä. Lisäksi sähkömoottori saa avustaa etenemistä vain poljettaessa. Moottorin teho saa olla enimmillään 250 wattia. Mikäli näistä rajoituksista poiketaan, ei pyörää voida Suomen Ajoneuvolain mukaan enää pitää sähköpyöränä, vaan se on rekisteröitävä moottoriajoneuvoksi.
Sähköpyörä soveltuu monenlaiseen käyttöön työmatkapyöräilyn lisäksi. Niitä käytetään myös mm. pitkillä retkillä, koska eteneminen on vaivatonta. Lisäksi ikäihmisille ja erilaisista sairauksista kuten esim. nivelvammoista kärsiville sähköpyörä saattaa tarjota mahdollisuuden pyöräillä täysipainoisesti silloinkin kun pyöräily tavallisella pyörällä ei olisi enää mahdollista. Moni käyttää sähköpyörää tavallisen pyörän korvikkeena, oli kyse sitten kauppamatkoista tai pidemmistäkin ajoista, niin vaivattoman vauhdikkaasti sähköpyörällä halutessaan pääsee!
Retkipyörät ovat suunniteltu erityisesti pitkille matkoille, joissa pitää pystyä kuljettamaan paljon tavaroita mukana. Retkipyöriin on mahdollista lastata kiinni suuriakin tavarakuormia. Maantiepyöriin verrattuna retkipyörässä on usein hieman kuvioidummat paksummat renkaat sekä laajemmat välityssuhteet mäkisiä osuuksia varten. Komponenttivalinnoissa retkipyörissä painotetaan kulutuskestävyyttä ja toimintavarmuutta, sekä varaosien helppoa ja yleistä saatavuutta myös syrjäseuduilla. Ajoasento retkipyörissä on usein varsin pystyssä mahdollistaen useiden peräkkäisten pitkien päivien viettämisen pyöränselässä mukavasti, sekä helpottaen maisemien ja liikenteen seuraamista.
Polkupyörissä tarjotaan usein erilaisia kokovaihtoehtoja, jotka ilmaistaan pyörämaailmassa runkokokona. Runkokoko tarkoittaa polkimien kampien kiinnityskohdan etäisyyttä rungon pystyputken päähän ja se ilmaistaan yleensä senttimetreissä.
Oheisiin taulukoihin on koottu suosituksia siitä, mikä runkokoko on Sinulle sopivin. Ensin on esitelty aikuisten runkokoot ja sitten lasten runkokoot. On huomionarvoista, että nämä ovat valmistajien antamien suostusten mukaan esitettäviä keskimääräisiä ohjearvoja ja siten viittellisiä. Runkokoon lisäksi sopivan ajoasennon löytymisessä säätövaraa löytyy pyörissä useimmiten myös satulan säädöistä (satulaa voi yleensä säätää sekä korkeus-, että pituussuunnassa) sekä ohjaustangon säädöissä (ohjaustangon korkeutta ja etäisyyttä on usein mahdollista säätää).
Mikäli vaikuttaa siltä, että pituutesi puolesta sinulle voisi sopia kaksi eri runkokoa, kannattaa ottaa huomioon jalan sisäpituus. Jalan sisäpituus on väli maasta haaroihin ja sitä ilmaistaan senttimetreissä. Mikäli jalan sisäpituuden huomioimisen jälkeenkin vaikuttaa siltä, että kyseeseen voisi tulla kaksi eri runkokokoa, kannattaa nyrkkisääntönä yleensä valita näistä pienempi: liian suuri runkoko vaikeuttaa pyörän hallintaa.
Huomioithan sen, että joissakin pyörämalleissa on naisille suunniteltu erikseen mallit. Usein naisille ei ole kuitenkaan suunniteltu erikseen malleja, jolloin kyseeseen saattaa tulla miesten mallia yhden runkokokoon verran pienempi runkokoko.