Nykyään mikroaaltouunivalikoimissa on yhä enemmän monitoimimalleja, joissa lämmitys- ja sulatustoimintojen ohella voi valmistaa erilaisia ruokia. Tekniikan kehittyminen ja yhä hyödyllisemmät pikavalinta- ja automaattiohjelmat ovat tehneet mikrojen käytöstä erittäin vaivatonta. Autamme sinua valitsemaan juuri omaan kotiisi sopivan mikroaaltouunin. Mikroaaltouunikategoriassamme suosituimpia mikrovalmistajia ovat Samsung, Bosch, Electrolux, AEG ja Whirlpool.
Mikroaaltouunin tyyppi
Perusmikroaaltouuni
Soveltuu parhaiten ruoan lämmitykseen, sulatukseen tai mikroaalloilla kypsentämiseen.
Mikroaaltouuni grillivastuksilla
Mikroaaltouuni, jolla voit myös grillata ruokaa. Mikrossa voi olla varusteena pyöreä grilliteline, jonka avulla ruoan saa lähemmäksi lämpövastuksia. Lopputulos ei aina vastaa esimerkiksi uunissa valmistettua ruokaa. Mukana voi tulla myös paistoalusta, joka varaa lämpöä ja jolla saa pizzan tai piirakan pohjalle rapeutta ja väriä.
Yhdistelmäuuni
Mikroaaltouuni, joka sisältää kiertoilmatoiminnon. Soveltuu hyvin esimerkiksi leivonnaisten paistoon. Monitoimiuunit ovat kooltaan muita mikroja suurempia ja usein niiden oviluukku aukeaa alaspäin, kuten perinteisessä uunissa. Yhdistelmäuuneissa voi käyttää pelkkää mikroaalto-, grilli- tai kiertoilmatoimintoa tai toimintojen erilaisia yhdistelmiä mikrosta riippuen.
Mikroaaltouunin sijoitus
Mikroaaltouunin mitat tulisi varmistaa verkkokaupan tai valmistajan kautta, jotta mikro sopii varmasti sille varattuun paikkaan. Tarkkana täytyy olla erityisesti, jos mikro on integroitava tai kalusteisiin upotettava. Laitteen ympärille täytyy jättää tilaa ilmankierrolle, sillä puutteellinen ilmanvaihto voi heikentää jäähdytystä ja lyhentää laitteen käyttöikää. Tulee myös varmistaa. että ilma pääsee vapaasti ulos ilmanpoistoaukoista. Aukkojen sijainti vaihtelee malleittain. Tarvittavan tilan määrän voi tarkistaa käyttöoppaasta. Grillivastuksilla varustetut mallit kuumenevat myös laitteeen ulkopuolelta. Sen lisäksi, että niitä ei pidä laittaa ahtaaseen paikkaan, niiden päälle ei saa laittaa mitään helposti syttyvää.
Mikron lähellle tulee jättää tarpeeksi laskutilaa. On hyvä muistaa, että mikrojen luukut avautuvat pääasiassa vasemmalle. Tällöin laskutilaa pitää olla oikealla puolella. Joissakin yhdistelmämikroissa luukun saranat ovat alhaalla niin kuin tavallisissa uuneissa. Mikro voidaan mallista riippuen sijoittaa vapaasti pöydälle, ripustustelineen avulla seinäkaapin alle, seinälle tai upottaa kaapistoon.
Automaattiohjelmat ja -toiminnot
Automaattitoimintoja ovat esimerkiksi pika-aloitus, pikasulatus ja höyrytystoiminto, joita voidaan käyttää esimerkiksi alhaisella lämmöllä kypsennettävien ruokien valmistukseen. Joissain malleissa voi käynnistyksen ajastaa myöhemmin alkavaksi. Automaattiohjelmat toimivat yleisesti painoautomatiikalla tai höyrytunnistuksella. Painoautomatiikassa valitaan ruokatyyppi ja ilmoitetaan annoksen paino. Uuni laskee tällöin sopivan tehon ja ajan. Höyrytunnistuksella toimivissa ohjelmissa valitaan ruokatyypin mukainen ohjelma. Uuni määrittelee tehon ja ajan ruuasta haihtuvan höyryn ja kosteuden perusteella. Automaattiohjelmat ovat hyviä silloin, kun ne toimivat kunnolla. Automaattiohjelmat eivät ole kuitenkaan aina paras valinta mikroaaltouuneja käytettäessä. Usein pitää lisäksi säätää aikaa, tehoa tai lämpötilaa, jos haluaa hyvän lopputuloksen. Itse tehtävät säädöt takaavat useimmiten parhaan lopputuloksen.
Mikroaaltouunin teho
Suurin osa markkinoiden mikroaaltouuneista on nimellisteholtaan 700 – 1000 wattia. Halvankin laitteen teho riittää lähes kaikille. Tärkeämpää on, että tehoa voi säätää pienemmäksi. Täydellä teholla käytettäessä laite kuumentaa ruokaa hetken, sitten se sammuu hetkeksi. Pienemmällä teholla kuumennus on jatkuvaa, jolloin ruoka lämpenee tasaisemmin. Grillitoiminnossa saavutettava teho on luonnollisesti suurempi ja se ilmoitetaankin usein erillisesti.
Kuumennus- ja kypsennysaika
Kuumentamiseen, kypsentämiseen, sulattamiseen ja hauduttamiseen tarvitaan erilaisia tehotasoja. Mikroaaltouunin teho ja sisälle laitettavan ruoan määrä vaikuttavat kuumennusaikaan. Vaikka pienempi teho saa toivotun lopputuloksen aikaan hitaammin, on lämmitys- tai sulatusprosessi tasaisempi. Myös alle minuutin aikoja tulisi voida säätää helposti. Ajan asettaminen on helpointa, jos mikrossa on elektroninen kello.
Mikroaaltouunissa ruoan kypsentäminen on nopeaa, taloudellista ja turvallista. Suuremmat annokset kannattaa kuitenkin kypsentää tavallisessa uunissa. Kypsennykseen vaikuttavat annoksen muoto, koko, lämpötila ja rakenne. Mikrojen suurin ongelma on usein se, etteivät ne lämmitä tasaisesti, vaan ruoassa voi olla kuumia pisteitä tai kylmiä kohtia. Kannen käyttö auttaa useimmiten lämmön tasaisessa leviämisessä.
Mikroaaltouunin puhdistaminen
Mikroaaltouunin sisäpuoli ja oviluukun reunat tulee puhdistaa riittävän usein kostealla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Virtajohto tulee irroittaa seinästä puhdistuksen ajaksi. Perusmikron puhdistaminen on melko helppoa, koska lika ei pala niihin kiinni. Hankaavien ja naarmuttavien pesuvälineiden käyttöä tulee välttää. Suojakuvun käyttö estää ruokaa roiskumasta ja rasvahöyryn pääsemistä mikron rakenteisiin. Grillivastusta käytettäessä ruokaa ei saa kuitenkaan peittää.