Moderni astianpesukone eli tiskikone ei ole ainoastaan kätevä, vaan myös älykäs ja energiaa säästävä. Samalla määrällä vettä, jonka vanha laite tai käsintiskaus kuluttaa, pesee uusi astianpesukone suuremman määrän astioita yhtä tehokkaasti.
Harkitset astianpesukoneen hankintaa, mutta kaipaat hieman apua valinnan helpottamiseksi. Tässä tekstissä käsittelemme asioita, jotka tulee ottaa huomioon astianpesukonetta ostaessa. Ensin muutama ostovinkki ja sitten lisää seuraavista aiheista:
Ostovinkkejä
Astianpesukonetta ostaessa huomioi seuraavat asiat:
Tiskikonetyypit
On olemassa sekä irrallisia että kiinteitä astianpesukoneita. Irrallinen tarkoittaa konetta, jonka voi vain yhdistää vesihanaan, viemäriin ja sähköpistokkeeseen. Kiinteä eli integroitu on osa keittiön sisustusta, joten se sopii standardimitoitetun (60cm syvän) työtason alle. Integroituihin astianpesukoneisiin saa usein hankittua oven, joka sopii keittiön muuhun kalusteeseen, joten astianpesukonetta ei erota muista kaapeista.
Suurin osa tiskikoneista on leveydeltään 60 cm. On olemassa myös kapeampia 45 cm:n koneita ja löytyypä markkinoilta jopa kompakteja 3-in-1 -koneita, joissa on hella, minitiskikone ja uuni. Pienille talouksille pienikokoinen astianpesukone on paras valinta, koska suuren täyttymistä pitäisi odottaa liian kauan. Pieni kone vie myös vähemmän tilaa pienessä keittiössä.
Tiskikoneen toiminnot
Astianpesukoneet eroavat toisistaan kokonsa, maksimilämpötilan, äänekkyyden, energiankulutuksen ja ohjelmiensa osalta. Perinteinen kone vain pesee ja kuivaa astiat yksinkertaisella perusohjelmalla mutta uudet kehittyneemmät astianpesukoneet omaavat myös kehittyneempiä toimintoja, joista yleisimpiä ovat:
Lisätietoa astianpesukoneen lisätoiminnoista löytyy täältä.
Tiskikoneet ja muotoilu
Astianpesukoneita on erivärisiä: pääasiassa metallinhohtoisia tai valkoisia mutta niitä on saatavilla myös muissa väreissä. Metallinhohtoiset on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja niiden viehätys onkin niiden moderni säihke. Kuten aikaisemmin mainittiinn, astianpesukoneeseen on mahdollisuus liittää myös muuhun keittiön kalusteeseen sopiva ovi, jottei se erotu keittiössä muiden joukosta.
Uusia keksintöjä
Uusissa astianpesukoneissa on irrotettavat telineet, joihin lautaset, lasit ja muut astiat asetetaan. Ruokailuvälineille on tiivis kori, jossa ne pysyvät paikoillaan, eivätkä pääse estämään koneen liikkuvien osien toimintaa. Joissakin malleissa voi telineet asetella eri tavoin, mikä mahdollistaa asettelun muuttamisen astioiden mukaan. Esimerkiksi, pestäessä isoja pannuja ja kattiloita, voi poistaa ylätelineen kokonaan tai muuttaa lasitelineen asentoa lasien koon ja määrän mukaan.
Lopuksi, ostettaessa elektronista laitetta kuten astianpesukone, jääkappi tai kahvinkeitin, on maksettava myös jätehuollosta. Uuden tuotteen hintaan sisältyy jätemaksu, jolla kustannetaan vanhan tuotteen hävitys ympäristöystävällisesti.
Suosittuja tiskikonemerkkejä
Tunnettuja astianpesukonemerkkejä ovat Aeg Electrolux, Bauknecht, Bosch, Miele, Siemens, Whirlpool ja Zanussi.
Vertaile täällä astianpesukoneita ja löydä parhaat tarjoukset!
Miksi minun täytyy maksaa jätehuoltomaksu?
Ostettaessa elektronista laitetta kuten astianpesukone, jääkappi tai kahvinkeitin, on maksettava vanhojen laitteiden jätehuollosta. Uuden tuotteen hintaan sisältyy jätemaksu, jolla kustannetaan vanhojen tuotteiden hävitys ympäristöystävällisesti.
Tuodaanko uusi pesukone kolmanteen kerrokseen asti, vaikka talossa ei ole hissiä?
Perille asti kuljetuksesta tulee sopia kaupan kanssa. Joidenkin kauppojen sivustoilla kuljetusmahdollisuudesta mainitaan erikseen. Jos talossa ei ole hissiä, kannattaa asia mainita kuljetuksesta sovittaessa, että toimittajat osaavat varautua siihen.
Asennetaanko pesukone valmiiksi?
Jotkut jälleenmyyjät saattavat tarjota asennuspalveluja mutta automaattisesti se ei sisälly hintaan. Kannattaa siis kysyä asennuksesta jo laitetta ostettaessa.
Viedäänkö vanha astianpesukoneeni pois uutta tuotaessa?
Jälleenmyyjästä riippuu viedäänkö vanha kone pois uutta tuotaessa. Kuljetuspalvelun tarjoavat jällenmyyjät saattavat velottaa tuotteesta hieman korkeamman hinnan mutta kuljetus jää silloin heidän huolekseen.
Alla lista astianpesukoneiden teknisistä termeistä selityksineen.
Ajastin
Ajastimen avulla voit ajastaa astianpesukoneen käynnistymään itsekseen tietyn ajan kuluttua. Jos haluaa käyttää edullisempaa yösöhköä, on koneessa hyvä olla ajastin, jolloin sen saa ajastettua käynnistymään yöllä.
Asennustyyppi
Astianpesukone voi olla joko irrallinen tai integroitu. Integroitu kone on osa keittiön kalusteita, eikä sitä voi usein nähdä päällepäin. Koneen omassa etupaneelissa on yleensä kätevä kahva. Koneen ovessa voi olla sama paneeli kuin muissakin keittiökaapeissa tai sitten koneen oma ovi voi näkyä. Koneen tilan näkee silloin helposti. Integroitu kone on vielä tunnistettavissa ulkoa, koska ovi on täsmälleen samanlainen kuin muissakin kaapeissa mutta reunat ovat näkyvissä. Täysin integroitua astianpesukonetta ei voi tunnistaa ulkoa vaan se näyttää täsmälleen samalta kuni muut keittiön kaapit. Koneen reunatkin on piilotettu.
Astiatelineet
Astianpesukoneessa on irrotettavat telineet, joihin lautaset, lasit, pannut ja kattilat asetetaan. Ruokailuvälineille on tiivis kori, jossa ne pysyvät paikoillaan, eivätkä pääse estämään koneen liikkuvien osien toimintaa. Joissakin malleissa voi telineet asetella asetella eri tavoin, mikä mahdollistaa asettelun muuttamisen astioiden mukaan. Esimerkiksi, pestäessä isoja pannuja ja kattiloita, voi poistaa ylätelineen kokonaan tai muuttaa lasitelineen asentoja lasien koon ja määrän mukaan. Kuppitelineeseen asetellaan kahvikupit.
Energialuokka
Astianpesukoneen energiatehokkuus, äänekkyys ja pesutulos ilmoitetaan energiamerkissä kirjaimin. Energialuokka ilmoitetaan siinä kirjaimilla. Kirjainjärjestelmä kulkee AAA:sta D:hen, jossa AAA on vähiten energiaa kuluttava. Suurin osa astianpesukoneista kuuluu luokkiin A, B ja C mutta jotkut merkit valmistavat myös AAA ja D-luokkien koneita. Energiaa säästävät koneet ovat ostettaessa kalliimpia mutta maksavat itsensä käytössä takaisin, koska kuluttavat vähemmän sähköä ja vettä pesukertaa kohden. Samalla kirjainsysteemillä ilmoitetaan myös pesu- ja kuivaustulos. Myös ne merkitään A:sta D:hen, jossa A tarkoittaa hyvää ja D huonoa.
Joustava asettelu
Astianpesukoneessa on irrotettavat telineet, joihin lautaset, lasit ja muut astiat asetetaan. Ruokailuvälineille on tiivis kori, jossa ne pysyvät paikoillaan, eivätkä pääse estämään koneen liikkuvien osien toimintaa. Joissakin malleissa voi astiatelineet asetella asetella eri tavoin, mikä mahdollistaa asettelun muuttamisen astioiden mukaan. Esimerkiksi, pestäessä isoja pannuja ja kattiloita, voi poistaa ylätelineen kokonaan tai muuttaa lasitelineen asentoja lasien koon ja määrän mukaan.
Korkeuden säätäminen
Joidenkin astianpesukoneiden korkeutta voi muuttaa säädettävillä jaloilla. Näin saat pari senttiä muutosvaraa. Tuotevertailussa annetaan koneen minimikorkeus.
Kuivausmenetelmä
Aktiivinen kondenssikuivaus, höyrykuivaus, imurikuivaus: kaikki nämä menetelmät varmistavat, että astiat ovat kuivia koneen lopettaessa ohjelman. Kuivaus on pesuohjelmien viimeinen vaihe.
Kuivaustulosluokka
Kuivaustulos ilmoitetaan kirjaimilla A-D, jolloin A tarkoittaa parasta ja D huonointa kuivaustulosta
Kulutus
Sähkönkulutus ilmoitetaan kilowatteina. Sähkökaappi näyttää kulutuksen. Sähkökaappia avattaessa astianpesukone täytyy ehdottomasti olla kytkettynä pois päältä.
Leveys
Suurin osa astianpesukoneista on 60cm leveitä. On olemassa myös kapeampia 45cm:n koneita.
Lopetusäänimerkki
Kone ilmoittaa äänimerkillä, että pesuohjelma on loppunut ja kone on valmis tyhjennettäväksi.
Lämmin vesi
Normaalisti astianpesukone ottaa veden kylmävesihanasta ja lämmittää sen itse. On kuitenkin mahdollista joissakin koneissa ottaa koneeseen myös suoraan lämmintä vettä.
Lämpöelementti
Kertoo, onko lämpöelementti piilotettu vai ei.
Lämpötilamäärä
Lämpötilamäärä kertoo sen, miten monessa eri lämpötilassa koneella voi pestä. Yksinkertaisimmissa koneissa on kaksi pesulämpötilaa ja kalliimmissa useampia.
Maksimilämpötila
Astianpesukoneessa on useita ohjelmia eri pesulämpötiloilla. Maksimilämpötila on korkein lämpötila, jolla kone pesee.
Malli
Suurin osa tiskikoneista on leveydeltään 60 cm. On olemassa myös kapeampia 45 cm:n koneita ja löytyypä markkinoilta jopa kompakteja 3-in-1 -koneita, joissa on hella, minitiskikone ja uuni. Pienille talouksille on pienikokoinen astianpesukone paras valinta, koska suuren täyttymistä pitäisi odottaa liian kauan. Pieni kone vie myös vähemmän tilaa pienessä keittiössä.
Markkinoilletulo
Kertoo milloin uusi malli tulee markkinoille.
Melutaso
Avoimessa keittiössä koneen melutasolla on suuri merkitys. On olemassa hiljaisia ja hiukan äänekkäämpiä koneita. Voit vertailla koneita sivulla myös äänenvoimakkuuden suhteen. Äänenvoimakkuus on ilmoitettu desibeleissä ja mitä pienempi määrä, sitä hiljaisempi kone. Hiljaisen astianpesukoneen ääni on noin 42 - 44 decibeliä.
Ohjauspaneeli
Astianpesukoneessa on ohjauspaneeli, jossa on painikkeet toiminnoille ja pesuohjelmat. Yleensä se on koneen ovessa. Ohjauspaneeli voi mallista riippuen olla joko näkyvissä tai piilotettu.
Ohjelmamäärä
Ohjelmamäärä kertoo, montako erilaista pesuohjelmaa astianpesukone tuntee. Yksinkertaisissa malleissa on vain pari ohjelmaa mutta kehittyneemmissä jopa viisi tai kuusi: eri pesulämpötiloja, energiansäästöohjelma ja ohjelma puolitäydelle koneelle.
Pesuaineindikaattori
Tämä toiminto ilmoittaa, jos unohdit laittaa pesuaineen koneeseen.
Pesuajan näyttö
Pesuajan näyttö kertoo, miten kaun pesuohjelmaa on jäljellä. Aika ilmoitetaan minuuteissa.
Pesukapasiteetti
Koneen pesukapasiteetti tai täyttömäärä, eli paljonko astioita se kerrallaan pesee, ilmoitetaan astiayksikköinä. Yksi ateriayksikkö vastaa yhtä henkilöä. Suurimman osan koneista kapasiteetti on 12 ateriayksikköä. Kapean 45cm:n koneen täyttömäärä on noin 8-9 ateriayksikköä. Pienimmät minikoneet pesevät 4-6 ateriayksikköä.
Pesutulosluokka
Pesutulos annetaan kirjaimilla A-D, jolloin A tarkoittaa parasta ja D huonointa pesutulosta.
Pesuvaiheen näyttö
Pesuvaiheen näyttö kertoo, missä vaiheessa ohjelmaa kone on menossa.
Puolitäyttöohjelma
Joissakin koneissa on ohjelma puolitäydelle koneelle. Se on nopeampi ja käyttää vähemmän vettä ja pesuainetta.
Pöytätaso yhteensopivuus
Pöytätasosopiva tarkoittaa, että kone mahtuu standardikorkuisen- ja syvyisen (60cm) pöytätason alle. Kiinteä malli on aina pöytätason alle sopiva, irrallinen ei välttämättä.
Seuraaja (malli)
Uudempi versio markkinoilla jo olevasta mallista.
Suolaindikaattori
Pesutulos riippuu veden kovuudesta ja veden kovuus vaihtelee paikoittain. Jos koneessa ei ole vedenpehmennintä, suolaindikaattori pyytää lisäämään koneeseen pehmennyssuolaa.
Sähkönkulutus
Energiankulutus ilmoitetaan kilowatteina.
Säädettävä korirakenne
Astianpesukoneessa voi olla säädettävä korirakenne, jolloin se on hyvin erilaisiin tiloihin sopiva. Siinä voi esimerkiksi olla jalat, joiden korkeutta voi säätää. On myös malleja, jotka saa asetettua kätevästi työtason alle niin, että kaikki tila tulee käytettyä hyväksi. On olemassa sekä irrallisia että kiinteitä astianpesukoneita. Irrallinen tarkoittaa konetta, jonka voi vain yhdistää vesihanaan, viemäriin ja sähköpistokkeeseen. Kiinteä on osa keittiön sisustusta, joten usein ne sopivat standardin 60cm syvän työtason alle.
Tehopesuohjelma
Tehopesuohjelma on tarkoitettu erittäin likaisille astioille.
Täysautomaattinen
Täysautomaattista astianpesukonetta ei voi itse säädellä lainkaan vaan siinä on valmiit ohjelmat, joista voi valita.
Täyttösensori
Astianpesukoneessa on usein turvajärjestelmä, joka sisältää oven lapsilukon, vesilukon ja täyttösensorin. Näiden ansiosta lapset eivät voi avata konetta sen ollessa käynnissä, konetta ei ole mahdollista täyttää liian täyteen ja koneen mennessä jumiin vedentulo koneeseen lakkaa, jolloin vesivahingon todennäköisyys on pienempi.
Vedenkulutus
Vedenkulutus ilmoitetaan litroina / pesukerta standardiohjelmalla.
Vedenpehmennin
Joissakin astianpesukoneissa on vedenpehmennin. Veden kovuus vaikuttaa pesuaineen tehoon ja siten pesutulokseen.Vedenpehmennin varmistaa hyvän pesutuloksen jos haluat käyttää luontoa säästäviä fosfaatittomia pesuaineita. Vedenpehmennin on tarpeen myös, mikäli tulovesi on tavallista kovempaa. Veden kovuus määritellään sen kalkki- ja magnesiumpitoisuuden mukaan. Mitä enemmän näitä mineraaleja vedessä on sitä kovempaa se on. Veden kovuus vaihtelee riippuen asuinpaikasta. Lisätietoa vedenkovuudesta saa kunnan vesihuollosta.
Veden kovuus luokitellaan seuraavasti (Veden kovuus ilmoitetaan saksalaisina asteina.):
0 - 4 °dH = hyvin pehmeä vesi
4 - 8 °dH = pehmeä vesi
8 - 12 °dH = keskikova vesi
12 - 18 °dH = kohtalaisen kova vesi
18 - 30 °dH = kova vesi
Vesilukko
Vesilukko katkaisee veden tulon heti, jos kone menee jumiin, tai sen ovi aukeaa.