Monet pitävät levysoitinta fossiilina kaikkien uusien musiikkilaitteiden vallatessa alaa. Monilla semmoinen kuitenkin pölyttyy jossain varaston nurkassa. DJ:t ovat tehneet oman osuutensa levysoittimen pelastamisessa ja valloittaneet oman alueensa musiikki maailmassa, luoden siis tällä tavalla levysoittimelle uuden nuoruuden. DJ ei vain pyöritä levyjä, vaan käyttää luovuuttaan oman musiikkinsa miksaamiseen. DJ käyttääkin levysoitinta musiikki-instrumenttinaan. Tältä kantilta katsottuna laadukas levysoitin on DJ:lle välttämättömyys.
DJ:n lisäksi moni muukin nauttii vinyylilevyjen soundista luonnollisempana kuin CD:n äänestä. Vaikka LP levyjen tuotanto on laskenut huimasti vuosien varrella, niin on yhä artisteja, jotka myyvät uutta tuotantoaan myös LP:n muodossa ja vanhoja LP:itä tuotetaan uudelleen parempina versioina kuin ennen oli mahdollisuus tehdä.
Alla muutama vinkki ja apu levysoittimen ostoon.
Levysoittimen tärkeitä osia
Levysoittimen tietoja lukiessa vastaan tulee pian käsite torque (vääntömämentti). Tämä on levysoittimen voiman mitta, tai moottorin vahvuus. Torque määrittää kuinka nopeasti soitin pääsee rytmiin startin jälkeen ja kuinka tasaisena tempo pysyy. Neula on levysoittimen tärkein elementti. DJ:n käytössä olevan levysoittimen neulan on oltava erittäin vahva kestääkseen kaikki eri soittotekniikat, joita DJ:t käyttävät.
Etuvahvistin on usein myös tärkeämpi levysoittimen osa, kuin mitä moni olettaa. Nykyajan vahvistimissa ei nimittäin välttämättä ole phono-ulostuloa, jonka kautta levysoittimen suhteellisen heikon signaalin saa vahvistettua hyvälle tasolle. Jos levysoittimessa on etuvahvistin, niin sen voi silloin liittää vahvistimeen tavallisen liittimen välityksellä, eikä phono-ulostuloa tarvita.
On kätevää jos levysoittimessa on käsin säädettävä kierroslukumäärä. Vinyylien soittonopeudet muuntelevat levystä toiseen. Varsinkin vanhoja levyjä täytyy usein soittaa eri nopeuksilla kuin nykyaikana tehtyjä. Usein käytettyjä nopeuksia ovat 33, 45 ja 78 kierrosta minuutissa.
DJ:t ja levysoittimet
DJ vaatii tietenkin levysoittimelta paljon. Hän käyttää mm. pitch controllia. Tämä tarkoittaa levyn soittonopeuden säätämistä niin, että kaksi levyä saa soitettua saumattomasti peräkkäin. Pitch control vaikuttaa sekä tempoon, että sävelkorkeuteen. Nykyajan DJ:t eivät työskentele ainoastaan LP-levyjen kanssa vaan myös CD-levyjen kanssa. DJ Turntable mahdollistaa tämän. DJ Turntable on CD-soitin joka on kehitetty erityisesti DJ käyttöön. Sillä CD-levyjä voi käsitellä kuten LP-levyjä, esimerkkejä käytetyistä tekniikoista ovat scratching ja juggling. Jotkut mallit jopa näyttävät samalta kuin tavalliset levysoittimet. Vielä pidemmälle kehitetty versio on iPod DJ mixer, minkä avulla voi yhdistää kaksi iPodia ja käyttää perinteisiä DJ-tekniikoita mp3-tiedostojen kanssa työskennellessä.
Joissain levysoittimissa on kansi, ja toisissa taas ei. DJ:lle kansi ei ole tarpeellinen, mutta jos levysoittimen haluaa suojata pölyltä kotioloissa, niin kansi on hyvä lisä.
Levysoittimen neulanvarsi on hyvä kun se on sulavasti liikkuva ja mukautuvainen. Joissain malleissa neulan varsia voi vaihdella suorasta S:n malliseksi.
Myös levysoitinten levynpyöritystekniikat muuntelevat. Ne mitkä toimivat magneetin avulla ovat vahvempia ja tasapainoisia. Toiset toimivat nauhan avulla ja ovat vastaavasti epävakaampia.
Levysoittimen tiedoissa ilmoitetaan vielä signaali/melu-suhde. Se ilmoittaa halutun musiikin ja häiriön välisen suhteen levyjä soitettaessa. Mitä suurempi luku sitä parempi äänenlaatu.
Levysoitinten valmistajia ovat Denon, Gemini, Lenco, Numark, Philips, Pioneer, Technics ja Thoren.
Mitä on vinyyli?
Polyvinyylikloridi on paljonkäytetty muovi. Se on halpaa ja helposti käsiteltävää. Vasta 80-luvulla alettiin puhumaan vinyyleistä levyjen yhteydessä. Suurin osa LP-levyistä, jotka on tehty ennen 50-lukua, on tehty eri materiaaleista.
Kumpi kuulostaa paremmalta, CD vai vinyyli?
Tästä käydään jatkuvasti keskusteluja musiikkipiireissä. Musiikin äänitystapa vaikuttaa kuitenkin eniten sen laatuun, eikä se minkälaiselle levylle musiikkia tallennetaan. SACD ja DVD-Audio ovat parannettuja digitaalisia standardeja, jotka yltävät parhaiden vinyyli äänitysten tasolle.
Onko DJ:lle olemassa myös laitteita joilla voi soittaa vain CD-levyjä?
Pioneer kehitti onnistuneesti CD-soittimen jota voi käyttää kuten DJ levysoitinta tai Turntable:a. Tällaisella soittimella on helppo miksata musiikkia CD-levyiltä. Suuri etu CD-levyjä käyttäessä on niiden halpa hinta ja nopea tuotto.
Alla lista levysoitinten teknisistä termeistä selityksineen.
Esivahvistin
Moderneista vahvistimista puuttuu usein phono-liitäntä. Sitä tarvitaan, jotta suhteellisen heikko LP signaali saataisiin vahvistettua tarpeeksi korkealle tasolle. Jos levysoittimessa on esivahvistin, sen voi liittää ´tavalliseen´ liitokseen eikä phono-liitäntää tarvita.
Kierroslukumäärä
DJ:n työskennellessä vinyylien kanssa on kätevää jos levysoittimessa on käsin säädettävä kierroslukumäärä. Vinyylien soittonopeudet muuntelevat levystä toiseen. Usein käytettyjä nopeuksia ovat 33, 45 ja 78 kierrosta minuutissa.
Pitch control
Levyn soittonopeuden säätäminen niin, että kaksi levyä saa soitettua saumattomasti peräkkäin. Pitch control vaikuttaa sekä tempoon, että sävelkorkeuteen.
Signaali/kohina-suhde
Ilmoittaa halutun musiikin ja häiriön välisen suhteen levyjä soitettaessa. Mitä suurempi luku on, sitä parempi äänenlaatu.
Wow ja Flutter
Levysoitin ei koskaan soita levyjä vakionopeudella. Kun soitetun musiikin nopeus muuttelee yhdestä kahteen sekunttia, niin ilmiötä kutsutaan termillä ´wow´. Jos ilmiötä esiintyy usein, niin sitä kutsutaan termillä ´flutter´. Ympäristö missä levysoitinta soitetaan vaikuttaa levysoittimeen. Joissain malleissa on anti-shock toiminto joka, estää musiikin katkeamisen tärinän vaikutuksesta.